I djeca izbjeglice sanjaju velike snove

Četiri mlada kreativca putovala su više od 7.000 kilometara širom Evrope kako bi se upoznali sa djecom izbjeglicama i azilantima u sklopu novog UNHCR-ovog projekta Dream Diaries.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UNHCR/Kris Pouw
Podijeli ovaj članak: 

Vezano: 

Djeca

U sklopu 16-dnevnog angažmana, fotografkinja Humans of Amsterdama Debra Barraud i njen kolega Benjamin Heertje, holandski grafički dizajner Annegien Schilling i redatelj Kris Pouw proputovali su pet evropskih zemalja kako bi zabilježili priče o snovima djece koja su zbog rata i progona bila prinuđena napustiti svoje domove u Siriji, Afganisatnu, Somaliji i drugim državama.
 
"Kroz upoznavanje sa mnogom djecom koju smo sreli, oni su sa nama podijelili svoje snove. Kada smo na kraju skupili njihove priče i snove, kreirali smo jednu sliku koja simbolizira njihovu realizaciju", izjavila je Debra Barraud Iidodala kako su učestvujući u projektu uvidjeli snagu djece koja uz pravu podršku mogu postići bilo šta, piše UNHCR.
 
Serija uradaka koji se plasiraju putem Instagrama, Facebooka i UNHCR-ove web stranice i društvenih mreža vizualizira snove djece kao što je osmogodišnji Ayham koji sa svojom porodicom trenutno živi u Austriji, nakon što je bio prinuđen napustiti Siriju 2015. godine.
 
"Želim postati superheroj tako da se više ne moram plašiti", kaže ovaj dječak. "Okončao bih sukobe u Siriji, a zatim bih se vratio i poljubio sve, zaista sve, čak i banane i lubenice."
 
Tokom 2016. godine, više od 50 posto izbjeglica bila su djeca. Oko 75.000 aplikacija za azil u 70 zemalja zaprimljene su od djece bez pratnje ili razdvojenih od roditelja, većinom iz Afganistana i Sirije. U Njemačkoj, gotovo jedna trećina tražilaca azila tokom 2015. godine bila su djeca i mlade osobe.
 
Projekat Dream Diaries možete pratiti putem stranica Humans of Amsterdam, Fetching Tiggers i putem UNHCR-ovih društvenih platformi.
 

Ostavite komentar