Hrabre žene Kruščice dobitnice EuroNatur nagrade za zaštitu prirode

Nagrada za borbu protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Andrew Burr/EuroNatur
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Žene Kruščice dobitnice su nagrade njemačke fondacije EuroNatur za doprinos zaštiti prirode i okoliša u 2019. godini jer su svojom akcijom uspjele spriječiti izgradnju dviju hidroelektrana na rijeci Kruščici, u blizini Viteza.
 
"Odvažnost i istrajnost ovih hrabrih žena je impresivna i predstavlja uzor za naš rad, kao i rad partnerskih organizacija u borbi protiv hidroenergetskih lobija na Balkanu", izjavila je predsjednica fondacije EuroNatur, Christel Schroeder.
 
Grupa žena iz sela Kruščica u BiH je od augusta 2017. do decembra 2018. godine, danonoćno blokirala most preko istoimene rijeke i tako spriječila izgradnju hidroelektrana. U odbrani rijeke ih nije spriječila ni policija, ali ni zastrašivanja investitora.
 
"Tek prije Božića 2018. godine žene su odlučile napustiti most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spriječi izgradnja hidroelektrana. Time je sretno završen mirni jednoipogodišnji protest žena Kruščice", istaknuto je iz EuroNatura.
 
EuroNatur nagrada će ženama Kruščice biti uručena 10. oktobra ove godine na njemačkom otoku Mainau. Laureati ove prestižne nagrade su ranije bili i Nelson Mandela, Mihail Gorbačov, Princ od Walesa i mnogi drugi.
 
Izvori: Euronatur, Klix, Hayat
Ostavite komentar