Global Migration Film Festival u Sarajevu

Povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Međunarodne organizacije za migracije i Međunarodnog dana migranata, IOM Bosne i Hercegovine organizuje filmski festival posvećen globalnim migracijama.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
IOM
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Vezano: 

Djeca

Global Migration Film Festival bit će održan u Sarajevu, 16. decembra, s početkom u 17 sati, u kinu Meeting Point. Nakon projekcije dva kratka filma "Limbo" i "Wallah – “Je te jure", publika će moći učestvovati u diskusiji posvećenoj problematici migracija u svijetu.
 
"Mišljenja smo da građanstvo Bosne i Hercegovine nije u dovoljnoj mjeri upoznato sa pitanjima i izazovima migracija, te bi stoga relevante bh. institucije i mediji trebali više pažnje posvetiti podizanju svijesti običnog čovjeka o ovim veoma važnim temama", kaže Edita Selimbegović iz službe za odnose s javnošću IOM-a, i dodaje kako je festival upravo prilika da posjetioci saznaju više o specifičnim iskustvima i izazovima migracija.
 
Međunarodna organizacija za migracije procjenjuje da je najmanje 5.400 migranata umrlo ili nestalo u 2015. godini na globalnoj razini, dok je u 2016. godini do kraja novembra preko mora u Evropu ušlo 350.573 migranta, najviše u Grčku i Italiju. Do početka decembra ove godine zabilježen je broj od 4.699 umrlih migranata, objašnjava Selimbegović.
 
Za zaštitu migranata važno je da države širom svijeta imaju razvijene mehanizme za upravljanje migracijama. S jedne strane, važno je efikasno suočavanje sa nezakonitim migracijama, krijumčarenjem i trgovinom ljudima, dok se, s druge strane najveći fokus mora staviti na humano postupanje sa maloljetnicima bez pratnje i djece u pokretu, poručuju iz IOM-a
 
"Svaka zajednica treba težiti prema razvijanju kvalitetnog sistema migracija i azila koji je usklađen sa standardima Evropske unije i koji u sebi sadrži međunarodno izbjegličko pravo, kao i da aktivno učestvuju u definisanju politike i razvoja imigracionog i azilantskog sistema koji se koristi u zemljama Evropske unije", kaže Selimbegović.
 
Međunarodni dan migranata obilježava se širom svijeta 18. decembra kako bi se skrenula pažnja na težak položaj u kojem se nalazi ova populacija, ali i kako bi se otvorila diskusija o važnosti doprinosa kojeg migranti daju ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju.
Ostavite komentar