Francuska: Porast nasilja u porodici zbog uvođenja karantene

Zabrana kretanja u Francuskoj traje od 17. marta.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Nasilje u porodici u Francuskoj poraslo je za više od 30 posto otkako je ta zemlja u karanteni, izjavio je Cristophe Castaner, francuski ministar unutrašnjih poslova. Samo u Parizu, broj slučajeva nasilja u porodici porastao je za 36 posto, piše Euronews.
 
Francuska već ima jednu od najviših stopa porodičnog nasilja u Evropi. Procjenjuje se da svake godine 219.000 žena u dobi od 18 do 75 godina trpe fizičko i seksualno nasilje od trenutnog ili bivšeg partnera, ali ih samo 20 posto prijavljuje nasilje.
 
Hotelske sobe i dodatni centri za savjetovanje 
 
Zbog porasta broja slučajeva nasilja u porodici, država će platiti smještaj u hotelskim sobama za žene koje trpe nasilje, te otvoriti dodatne centre za savjetovanje. Oko 20 centara bit će otvoreno u radnjama širom zemlje kako bi žene mogle potražiti pomoć dok kupuju namirnice, izjavila je Marlene Schiappa, francuska ministrica za rodnu ravnopravnost.
 
Vlada je također najavila dodatnih million eura za organizacije koje se bore protiv nasilja u porodici s ciljem pomoći zbog povećane potrebe za njihovim uslugama, piše Reuters.
 
Zabrana kretanja zbog širenja koronavirusa koja je u Francuskoj stupila 17. marta, trajat će najmanje do 15. aprila.
 
Ostavite komentar