Forum teatar u Derventi: Ne tolerišemo nasilje!

Novi ciklus projekta "Forum teatar" počeo je ove sedmice u Derventi, predstavom učenika i učenica OŠ "19. april" na temu diskriminacije na nacionalnoj osnovi.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Učenici i učenice OŠ "19. april" iz Dervente kreirali su i u punoj sali Centra za kulturu Derventa odigrali predstavu na temu diskriminacije na nacionalnoj osnovi u školama.

Predstava, koju su učenici sami osmislili, uz pomoć svog trenera Denisa Hadžića Gige i nastavnice Daliborke Malešević, publici u Derventi prikazana je u četvrtak, 2. marta u sklopu projekta „Forum teatar: Živimo različitosti“.
 
U predstavi pod nazivom "Novi (m)učenik", deset učenica i učenika šestog i sedmog razreda OŠ "19. april" progovorilo je o problemu diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti. Predstava govori o dječaju Ibrahimu, novom učeniku u derventskoj školi, koji odmah po dolasku u razred biva izložen nasilju i ismijavanju. 
 
 
Publika u punoj sali Centra za kulturu Derventa aktivno je ispratila problematiku predstave i uključila se s ciljem ispravljanja nepravednih i diskriminatornih situacija, prekidajući scene koje su ih uznemiravale. Nastavnici i učenici smatraju da su naučili mnogo radeći na ovom projektu i da je forum teatar korisna forma koja mjesto može naći u pedagoškoj praksi.
 
"Učenici su radom na ovoj predstavi učenici dosta toga naučili, a i sami su već prepoznali neke oblike diskriminacije i u predstavu su upleli dosta toga što misle da može biti dobra poruka za gledaoce. Učenici su se zbližili tokom rada i način na koji su osmislili predstavu prikazuje neke oblike diskriminacije koji se javljaju među djecom, a o kojima mi odrasli možda ni ne znamo", kaže nastavnica srpskog jezika i mentorica na predstavi, Daliborka Malešević.
 
Učenice i učenici koji su radili na predstavi kažu da su odabirom teme predstave željeli poručiti da neće tolerisati nasilje. "Diskriminacijom isključujemo druge i to ne bismo smjeli raditi. Naša poruka je da na nasilje imamo toleranciju - nula", poručuju učenici i učenice ove derventske osnovne škole.
 
Forum teatar poseban je umjetnički koncept u kojem publika kroz interakciju sa glumcima može utjecati na sadržaj predstave i kreirati vlastiti kraj djela. Koncept je nastao 1971. godine kako bi se putem teatra razgovaralo o socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a i danas se koristi kao snažno sredstvo u uspostavljanju društvenog dijaloga.
 
Projekat već drugu godinu organizira Koalicija „Jednakost za sve“, s ciljem da se mladi ljudi upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju oni koji su ''drugačiji'' – osobe drugačije boje kože, nacionalnosti, vjeroispovijesti, socijalnog statusa, osobe s invaliditetom. Učenici i učenice različite situacije nasilja, odbacivanja i diskriminacije, predstavljaju kroz forum teatar - situaciju razvijaju sami i postavljaju na scenu. Scena se zatim izvodi pred publikom, koja i sama može učestvovati u njoj, mijenjajući likove i scenario, pokušavajući na taj način da rješava problem i smanji nasilje i diskriminaciju koji su predstavljeni u sceni. 
 
Publika i sami učenici se stavljaju u situaciju da budu odbačeni, diskriminisani, odnosno da budu oni koji diskriminišu i odbacuju druge zbog toga što su različiti. Na ovaj način, mogu bolje razumjeti šta znači biti drugačiji, ali shvatiti i da iz svake teške situacije postoji izlaz i da svako od nas može reagovati i mijenjati realnost koja nam smeta. 
 
 
Ove godine, učenici će se baviti temama koje su u vezi sa tim kako se odnosimo prema onima koji su drugačije nacionanosti ili vjeroispovijesti od naše, i odnosima između mušakraca i žena, odnosno rodnom jednakošću. Nakon Dervente, predstave u okviru projekta "Forum teatar" biće igrane u Istočnom Sarajevu, Banja Luci, Velikoj Kladuši, Novom Gradu i Sanskom Mostu.
Ostavite komentar