Forum teatar: Diskriminacija Roma i siromašne djece u školskim klupama

Nakon nekoliko gradova širom BiH, forum teatar je u subotu, 14. maja, stigao i u Sarajevo. U sklopu Dječijeg sajma "Malim koracima do velikih djela", osnovnoškolci su izveli dvije predstave koje pričaju o diskriminaciji u školskim klupama.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Učenici iz Foče, Sarajeva, Goražda, Odžaka, Kiseljaka, Mostara i Gradačca, koji od decembra učestvuju u projektu "Forum teatar: Živimo različitosti", okupili su se u glavnom bh. gradu kako bi zajedničkim snagama izveli predstave i glasno progovorili o nasilju nad siromašnom djecom i djecom romske nacionalnosti.
 
Priče koje su učenici ispričali govore o učenicima koji tek dolaze u novi razred i njihovom bezuspješnom pokušaju da se uklope i budu prihvaćeni. Razred, suočen sa brojnim predrasudama o vršnjacima koji se po bilo čemu razlikuju od većine, odbija da ih prihvati i odmah kreće sa verbalnim i fizičkim zlostavljanjem novih učenika.
 
 
Forum teatar putem kojeg mogu otvoreno govoriti o nasilju i diskriminaciji, koja je svakodnevno prisutna čak i u školi, djeca su doživjela kao jedinstvenu priliku da kažu šta misle o tome kako se boriti protiv tlačitelja i diskriminatora u stvarnom životu. Neki od njih, prošli su kroz lične preobražaje i naučili mnogo toga o drugarima iz učionice, ali i o sebi samima. Faruk Bečić, osnovnoškolac iz Goražda koji učestvuje u projektu, kaže kako je iz predstava izvukao dosta pouka, te da danas razmišlja drugačije i zrelije.
 
"Pa, ja sam prije bio onako malo... Nisam bio tlačitelj, ali nešto slično tome. Ali poslije ovog sam uvidio da svi možemo biti isti, da svi možemo da fino komuniciramo. Sada se sa svima družim, imao sam neke učenike u školi s kojima se nisam družio, ali sada sam sa svima baš super i ove predstave su mi dosta pomogle oko toga", kaže Faruk.
 
 
Rad na predstavama trajao je nekoliko mjeseci, a ono što je publika imala priliku vidjeti u Sarajevu, samo je vrhunac intenzivnih treninga, proba i nastupa u gradovima u lokalnoj zajednici. Nastavnica Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sarajeva, Adila Kapetanović Hamzić, ističe da je od samih predstava, važnija činjenica da su djeca imala priliku upoznati jedni druge i sklopiti prijateljstva koja se možda ne bi desila bez jednog ovakvog projekta.
 
"Oni su se jako dobro upoznali već tokom prvog druženja, tako da su željno iščekivali kada će doći ostatak ekipe. Bilo je lijepo vidjeti djecu iz Sarajeva, Goražda, Foče, Banjaluke, Odžaka kako se jako lijepo druže, kako su se iskreno izljubili kao da se znaju čitav život. I oni se toliko raduju našem sljedećem putovanju, već unaprijed govore kako je samo 15 dana do Banjaluke. Presretni su."
 
Forum teatar poseban je umjetnički koncept u kojem publika kroz interakciju sa glumcima može utjecati na sadržaj predstave i kreirati vlastiti kraj djela. Koncept je nastao 1971. godine kako bi se putem teatra razgovaralo o socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a i danas se koristi kao snažno sredstvo u uspostavljanju društvenog dijaloga.
 
Posljednje dvije predstave u sklopu projekta "Forum teatar: Živimo različitosti" djeca će izvesti u Banjaluci krajem maja, u programu trećeg Dječijeg sajma "Malim koracima do velikih djela".
 
 
Ostavite komentar