Diskriminacija.ba prvi ozvučeni online medij u BiH

Čitaoci i čitateljke s invaliditetom od sada će imati lakši pristup sadržaju naše stranice.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Uz pomoć softvera ReadSpeaker stranica Diskriminacija.ba sada je prilagođena za korištenje i osobama s invaliditetom, prije svega slijepim i slabovidnim osobama.
 
Korištenje softvera je jednostavno – klikom na ikonu "Poslušajte" pokrećete opciju čitanja određenog teksta, a postoji mogućnost i preuzimanja sadržaja ukoliko ga želite kasnije poslušati. Softver je moguće koristiti uz asistenciju ili samostalno u zavisnosti od vrste invaliditeta.
 
Ozvučavanje stranica i prilagođavanje online sadržaja osobama s invaliditetom još uvijek nije zaživjelo kako u našoj zemlji i regiji, tako ni u svijetu. Ovakav postupak prilagođavanja sadržaja na internetu koristan je slijepim i slabovidnim osobama kada nemaju čitač ekrana - softver za slijepe osobe, ali korištenje interneta olakšava i osobama s drugim poteškoćama ukoliko ne mogu dugo koristiti miš ili tastaturu.
 
Ukoliko imate dodatne ideje na koji način možemo svoju stranicu učiniti još dostupnijom osobama s invaliditetom, pozivamo vas da nam se javite sa vašim prijedlozima.
Ostavite komentar