Amir Mujezin: Ozvučavanje web stranica za jednak pristup svima

Iako neophodna slijepim i slabovidnim licima za pristup informacijama na internetu, praksa ozvučavanja web stranica u BiH potpuna je nepoznanica. Amir Mujezin iz Sarajeva odlučio je učiniti nešto po tom pitanju.
Piše: 
Hilma Unkić
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Samouki IT stručnjak, 39-godišnji Amir Mujezin, davno je shvatio da će kao slabovidna osoba u BiH vrlo lako ostati izolovan i nedovoljno informisan, ukoliko sam ne pronađe način da pristupi informacijama na internetu i krene s ozvučavanjem web sadržaja. Naime, u Bosni i Hercegovini, u ovom trenutku ne postoji nijedan online medij koji je prilagođen potrebama osoba s invaliditetom, i, zbog toga, oko 5.000 slijepih i slabovidnih osoba, koliko se procjenjuje da ih ima u našoj zemlji, ostaje uskraćeno za jednak pristup dnevnim i ostalim vijestima.
 
Kako bi promijenio takvu situaciju, nakon konsultacija s kolegama informatičarima iz Begorada, Mujezin je pokrenuo svoju firmu Universal Design, koja se bavi ozvučavanjem web stranica. Danas je u stanju da za samo jedan sat, 5.000 stranica kucanog teksta pretvori u zvuk.
 
"Nema operativnog sistema kojeg sam ja radio, a da na tom operativnom sistemu nisam našao neku olakšicu koja daje mogućnost slabovidnim osobama, čak i potpuno onesposobljenim osobama, da rade", kaže Mujezin, koji već 11 godina radi kao telefonista.
 
Ozvučavanje stranica predstavlja jednostavan koncept koji osobama s invaliditetom dopušta da jednim klikom na opciju "Čitaj mi" otvaraju player, koji zatim čita sadržaj teksta na odabranoj stranici. Pored toga što je riječ o funkciji koja je od velike koristi slijepim i slabovidnim osobama, ona pomaže i ljudima s drugim tipovima invaliditeta. Naprimjer, čitanje dužih tekstova može predstavljati napor za one koji boluju od multiple skleroze ili osobama sa dječijom i cerebralnom paralizom.
 
"Imate ljude koji imaju motoričku smetnju, dakle ne mogu da stalno guraju miš, i njima je dovoljno da kliknu dugme 'Čitaj mi' koje se nalazi pored nekog teksta na jednoj određenoj web stranici", objašnjava Mujezin princip rada ozvučene web stranice.
 
Ozvučavanje stranica praksa je koju su usvojili pojedini svjetski mediji, Foto: Al Jazeera, Screenshot
 
Posao kojeg samostalno obavlja, međutim, ne ide dobro jer u našoj zemlji nema zainteresovanih za ovakav vid dorade web sadržaja, priča Mujezin.
 
"U Bosni i Hercegovini samo jedna institucija sad-zasad ima na svojoj web stranici prilagođen jedan dokument - to je Ministarstvo zdravstva Federacije. Njima smo radili jedan vodič za pacijente kako se ponašati u hitnoj pomoći."
 
Dosad je obavijest o postojanju tehnike prilagođavanja web stranica slijepim i slabovidnim osobama poslao na brojne adrese, ali odgovor koji dobije većinom je uvijek isti.
 
"Kažu izvinite, nama to ne treba, nismo zainteresovani. Zamislite, sa državnog nivoa, a o privatnom sektoru i drugim institucijama da vam ne govorim."
 
Zbog nezainteresovanosti na tržištu, ozvučavanje teksta Mujezin većinom radi za privatne potrebe i na taj način dnevno pročita oko 200 vijesti.
 
Pored ozvučavanja web stranica, Mujezin se u slobodno vrijeme bavi i digitalizacijom knjiga, o čemu su mediji već pisali.
 
"Moje pismo koje sam ja učio u školi je Brajevo pismo. Ja Brajevo pismo znam, ali, da vam iskren budem, ima 15 godina, nisam uzeo Brajevu knjigu da je prstima pročitam. Dakle, apsolutno su to CD, kasete bile, sada SD kartice. Zvučne biblioteke u Njemačkoj i Švedskoj odavno su izbacile CD-ove. Sada imate SD kartice, pošaljete je u koverti, oni vam je napune knjigama i vrate."
 
Njegova digitalna arhiva, koju izrađuje da bi knjige spasio od propadanja, danas broji više od 1.800 naslova. Nada se da će ih jednog dana moći pokloniti savremenoj digitalnoj biblioteci u Sarajevu koja bi bila prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.
Ostavite komentar