Diskriminacija djevojčica počinje prije nego što se rode

Diskriminacija djevojčica prisutna je u njihovom životu na svakom koraku - u školi, kod pristupa zdravstvenim uslugama, u mogućnostima za zaposlenje. Djevojčice su diskriminaciji izložene čak i prije njihovog rođenja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
YouTube/Screenshot
Podijeli ovaj članak: 
Mnogo je izazova s kojim se susreću djevojčice u današnjem svijetu, u kojem još uvijek ne možemo govoriti o postizanju ravnopravnosti spolova. Ako se uopće rode, to znači da su "već postigle nešto", jer statistike pokazuju da se u svijetu abortira više ženskih nego muških fetusa, navodi se u videu kojeg je povodom Međunarodnog dana djevojčica, priredio The Guardian.
 
Od mnogih zanimljivih infromacija koje se pominju u videu, izdvaja se i ta da djevojčice imaju manje šanse da budu uključene u obrazovni process – duplo više djevojčica od dječaka nikada neće krenuti u školu.
 
Djevojčice se udaju mlađe, pa će jedna od četiri djevojčice biti u braku prije nego što napuni 18 godina. Djevojčice u dobi od 10 do 14 godina imaju veću šansu da izgube život zbog bolesti koje se dovode u vezu s AIDS-om, a porođaj je drugi najveći uzrok smrti djevojčica u dobi od 15 do 19 godina.
 
Milioni djevojčica i dalje su izložene riziku od genitalnog sakaćenja, a u nekim zemljama u vrijeme kada imaju menstruaciju, djevojčice moraju spavati izvan kuće jer se smatra da se tada ne trebaju dodirivati.
 
The Guardian navodi kako su svjetski lideri obećali da će nejednakost spolova biti prevaziđena do 2030. godine.

Ostavite komentar