Dan sjećanja na interspolne osobe

Širom svijeta danas se obilježava Dan sjećanja na interspolne osobe kako bi se podigla svijest o svakodnevnim problemima i diskriminaciji kojima je ova populacija izložena.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
SOC
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Publikacija "Ljudska prava i interspolne osobe" bit će predstavljena sutra u Sarajevu, čime će prvi put pitanje interspolnosti biti stavljeno u javni diskurs naše zemlje.
 
"Krajnje je vrijeme da interspolne osobe prestanu biti nevidljive te da žive slobodno, bez okova predrasuda i diskriminacije, da same donose odluku o svom tijelu i postanu punopravni/e članovi/ice našeg društva", poručili su organizatori događaja iz Sarajevskog otvorenog centra.
 
Publikacijom Komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, pozivaju se zemlje članice da ukinu medicinski nepotreban tretman "normalizacije" interspolnih osoba, kada se isti provodi ili propisuje bez slobodnog i potpunog pristanka interspolne osobe. 
 
Interspolne osobe po rođenju mogu imati drugačiji broj spolnih hromozoma, nizove hromozoma, različite reakcije tkiva na spolne hormone, ili različitu hormonalnu ravnotežu. Kod nekih osoba nije moguće jasno utvrditi da li su genitalije muške ili ženske, te je iz toga jasno po rođenju da se radi o interspolnoj osobi. Međutim, u drugim slučajevima, da je osoba interspolna, otkrije se tokom njenog života, u pubertetu, ili čak i kasnije. 
 
Danom sjećanja na interspolne osobe obilježava se rođendan Herculine Adélaîde Barbin, interspolne osobe rođene u Francuskoj 1838. godine. Porodica je Herculine doživljavala i odgajala kao djevojčicu, a kada joj je dijagnosticiran pseudohermafroditizam, zakonom je proglašena muškarcem. Nezadovoljna svojim prisilno dodijeljenim spolom, 1868. godine počinila je samoubistvo.
Ostavite komentar