Francuska postala druga zemlja u Evropi koja je priznala treći spol

Interseks populacija u Francuskoj dobila je veliku pravnu pobjedu prije nekoliko dana, kada je prvi put u historiji ove zemlje, sud legalizirao i treću gender opciju.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
OII Australia
Podijeli ovaj članak: 
Time je Francuska postala druga evropska država, zajedno sa Njemačkom, koja priznaje spolni identitet „između muškarca i žene“, piše Slate.
 
Presedan se desio u slučaju jedne osobe, koja je prilikom rođenja upisana kao muškarac, bez obzira na to što su njene genitalije ukazivale na to da se ne može sa sigurnošću govoriti o muškom ili ženskom spolu. „Kao tinejdžer sam razumio da nisam dječak. Nisam imao bradu, moji mišići nisu rasli“, objašnjava svoj slučaj danas 64-godišnja osoba.
 
U dobi od 35 godina, doktori su ovoj osobi počeli davati testosteronske dodatke, koji su dodatno zakomplicirali situaciju. „Moja pojava je postala muževnija. Bio je to šok, više nisam mogao da se prepoznam. To je učinilo da shvatim da nisam ni muškarac ni žena.“
 
Preptostavlja se da je riječ o sudskoj odluci koja će znatno smanjiti suvišne operacije kojima se interspolna djeca podvrgavaju. Inače, odrasle interspolne osobe protestuju protiv ovih operacija, kojima se u ranom dobu odlučuje i određuje jedan spol, što u pubertetu dovodi do brojnih psihičkih poteškoća. Sa trećom opcijom, roditelji mogu sačekati do trenutka kada njihova djeca budu mogla odlučiti sama za sebe da li žele hiruršku intervenciju ili ne.
 
Međutim, odluka se odnosi samo na osobe rođene sa nenormativnim genitalijama, koji čine 0.05 do 0.06 posto svjetske populacije i nova kategorija „neutralni spol“ važit će samo za njih. To znači da ova pravna kategorija isključuje transrodne i genderqueer građane koji se ne identificiraju kao muškarci ili žene. 
 
Mnogi zakoni širom svijeta koji legalizuju treći spol imaju imaju upravo ovakav biološki determinizam. U Njemačkoj, također, roditelji djece koja su rođena sa interseks karakteristikama na početnom certifikatu prilikom rođenja mogu izostaviti unos spola čime se spol bebe označava kao neodređen. Kanije, kada djeca dođu u fazu da sama mogu odlučiti, biraju između opcije „neodređenog spola“ ili opcije muškarac/žena. U Australiji je neodređen spol rezervisan za one osobe koje su se odlučile na operaciju prilagodbe spola, dok indijski stanovnici/ce na glasačkim listićima mogu kao spol označiti opciju "drugo", a slično je i u Nepalu, gdje se stanovnici/ce na ličnim dokumentima mogu odrediti kao "treći spol". S druge strane, Novi Zeland ima najširu definiciju za neodređeni spol koja uključuje interspolne osobe, transrodne osobe, drag umjetnike, kao i druge rodne identitete prepoznate u maorskoj i kulturi pacifičkih otoka.
Ostavite komentar