Crna Gora: Osnovana prva organizacija trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba

Osnivači nove organizacije žele raditi na zaštiti i promociji ljudskih prava trans, inter i rodno varijantnih osoba.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Wikipedia
Podijeli ovaj članak: 
Tokom održavanja regionalnog događaja "Transpozijum IV" u Crnoj Gori je osnovana prva organizacija transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba "Spektra".
 
"Ideja za osnivanje organizacije TIRV osoba 'Spektra', nastala je iz potrebe da trans, inter i rodno varijantne osobe aktivno učestvuju u zalaganju za ljudska prava, te daju svoj doprinos unapređenju kvaliteta života TIRV osoba, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i internacionalnom nivou", poručili su članovi aktivističke grupe "Transovci" koji su zaslužni za osnivanje nove organizacije.
 
Svoje prve aktivnosti "Spektra" je započela akcijom "Rod je spektar boja" kojom su aktivisti nastojali unaprijediti vidljivost trans osoba i pokrenuti diskusiju o poimanju roda, kroz niz edukativnih i informativnih poruka distribuiranih na ulicama Podgorice.
 
"'Spektra' je osnovana sa vizijom stvaranja društva u kojem sve osobe imaju jednak tretman i garantovana osnovna ljudska prava, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a sve naše razlike slavljene", navodi se u saopćenju.
 
Kao najznačajnije ciljeve, između ostalih, iz "Spektre" navode i zaštitu i promociju ljudskih prava TIRV osoba, podizanje svijesti o TIRV temama i pružanje servisa besplatne psihosocijalne, pravne i vršnjačke podrške.
Ostavite komentar