ChildrenFirst nova web stranica: Savjeti za roditelje djece s poteškoćama u razvoju

Sadržaj stranice primarno je namijenjen roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

Korisne informacije i savjete o igri, druženju, sportu i generalno radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju, roditelji mogu pronaći na novoj web stranici, ChildrenFirst koja je aktivirana ove sedmice.

Kreatorka ChildrenFirst-a je dvadesetrogodišnja studentica četvrte godine Kompjuterskih Nauka i Informacionih Sistema na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, Nejra Bujak koja je bila plivačica, a kasnije i trenerica plivanja. Tokom trenerskog rada, obučavala je i djecu sa poteškoćama u razvoju i različitim stepenima invaliditeta, a nakon toga je spojila sportska i fakultetska znanja kreirajući web stranicu kao svoj diplomski rad.

Za Diskriminacija.ba, kaže da je kroz trenerski rad i razgovore sa roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju zaključila da oni često imaju problema pri pristupu informacijama koje bi im olakšale rad sa njihovom djecom.

“Cilj moje stranice je da potrebne informacije kao što su savjeti, vježbe, sport i generalne informacije o djeci sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom u Bosni i Hercegovini budu na jednom mjestu. Smatram da će roditeljima biti lakše da vide kojim sportovima njihova djeca mogu da se bave ili da pročitaju savjet kako da se ponašaju u određenim situacijama, pogotovo ako su u pitanju roditelji koji se prvi put susreću sa poteškoćama u razvoju kod djece”, kaže Bujak.

Kreativne i zanimljive vježbe i igre, kako objašnjava, mogu se raditi u kućnom ambijentu ili na odmoru, a neke od njih uključuju aktivnosti u vodi poput plivanja koje generalno dobro utiče na razvoj svih mišića u tijelu.

“Prikazane vježbe su baza kako treba da se izvode. Svaka od vježbi se može raditi sa djecom. U zavisnosti od oblika invaliditeta, roditelji mogu da vježbu prilagode svom djetetu”, ističe Bujak.

Iako je stranica aktivna samo nekoliko dana, Bujak kaže da je do sada dobijala pozitivne reakcije, kao i da bi željela saznati kako će bh. društvo “prihvatiti" stranicu koja je posvećena ovoj tematici.

Sve informacije i savjeti koji su dostupni na stranici, dodaje ona, temelje se na osnovu savjeta i preporuka stručnih trenera Plivačkog kluba SPID, ličnih stečenih znanja i iskustava u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju kroz projekat Ministarstva obrazovanja i sporta Kantona Sarajevo (KS), kao i projekta organizacije StepIN. Za svaki od zastupljenih sportova (osim plivanja) na stranici je, kako kaže, od stručnjaka za određene oblasti tražila posebne informacije.

Bujak zaključuje da su “djeca sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom diskriminisana na način da se ne mogu baviti sportom kojim oni žele”, kao i da postoje određeni sportski klubovi koji rade sa djecom sa invaliditetom. Ističe kako su djeca sa poteškoćama u razvoju bila diskriminisana i kroz projekat Ministarstva obrazovanja i sporta KS budući da je trajao samo četiri mjeseca, zbog čega sportom mogu da se bave samo “određeno vrijeme”.

Ostavite komentar