Besplatno online savjetovalište za roditelje i djecu sa razvojnim teškoćama

Online savjetovalište dostupno je svim roditeljima i djeci sa poteškoćama u razvoju iz BiH, bez obzira na to o kojoj starosnoj dobi i vrsti poteškoće je riječ.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju
Podijeli ovaj članak: 
Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju iz Tuzle je od 10. augusta ove godine pokrenulo besplatno online savjetovalište za roditelje i djecu sa razvojnim teškoćama sa područja cijele BiH čiji je cilj da se uz pomoć stručnih savjeta i smjernica poboljša kvalitet njihovog života.
 
"Jedan roditelj može zakazati dva sastanka u jednom mjesecu u zavisnosti od potreba samog djeteta i u zavisnosti od teškoće djeteta i sa kojeg područja roditelj traži savjetovanje. Što se tiče ograničenja, nismo ograničili da li će to biti 15-20 minuta ili sat vremena. Na usluzi smo i to može trajati i sat vremena, i sat i po, može trajati i 20 minuta, u zavisnosti od same prirode onoga što roditelj želi da podijeli sa nama", kaže direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju, Lejla Kišić.
 
Kišić za Diskriminacija.ba objašnjava da je riječ o pojedinačnim online sesijama zbog toga što su problemi svakog roditelja ili djeteta, individualni, te da im zbog toga na isti način treba pristupiti i pružiti stručnu pomoć.
 
"Ukoliko imamo dvoje djece sa istim problemima, ne možemo pristupiti na isti način jer svako dijete je individua za sebe i na drugačiji način će reagovati na neku metodu. Tako da za sada radimo izravno jedan na jedan, razgovaramo sa roditeljima, dajemo konkretne savjete u skladu sa potencijalima i interesima djeteta kako bi te naše metode i naši savjeti bili što više struktuirani i što kvalitetniji i za dijete i za roditelje da se može snaći u skladu s onim što mi predložimo", kaže Kišić.
 
Kišić dodaje i da je savjetovalište ovog tipa prvo u BiH, jer je dostupno svim roditeljima koji imaju potrebu za stručnim savjetima sa teritorije cijele BiH i ne postoji ograničenje prema starosnoj dobi djeteta i obliku poteškoće koju dijete ima.
 
"Bez obzira da li su korisnici naših usluga ili nisu, bez obzira koliko godina ima njihovo dijete, da li je omladinac ili je to dijete predškolskog uzrasta i sa kakvom teškoćom se susreću, želimo da budemo na raspolaganju svima njima, da razgovaramo sa njima, da im damo savjete, da podijele sa nama svoje probleme, sva pitanja i nedoumice i naravno, da im budemo na raspolaganju kako bi oni osjetili podršku i emotivnu, ali i profesionalnu", ističe Kišić.
 
Ideja o realizaciji ovakvog online savjetovališta se, prema riječima Kišić, javila za vrijeme trajanja izolacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa koja je uticala na sve građane i građanke, a posebno na roditelje i djecu sa poteškoćama u razvoju koji su u tom periodu bili "prepušteni sami sebi i svojim domovima", a koji i prije pandemije, najčešće nisu mogli dobiti "adekvatne informacije o sistemu, obrazovnom, socijalnom ili zdravstvenom".
 
"Onda smo samoinicijativno odlučili da zovemo roditelje, da im dajemo savjete, da razgovaramo sa njima, šta je to šta se dešava kod kuće, koja su se neka nova ponašanja možda javila, da li se desila regresija i onda smo, iz svih tih informacija, vidjeli koliko je roditeljima značajno da razgovaraju sa nama", kaže Kišić.
 
Stručni tim online savjetovališta čine osobe koje su certificirani analitičari ponašanja, ABA terapeuti, edukatori, rehabilitatori, logopedi i defektolozi somatopedi koji rade na području BiH, ali i inostranstva. Kišić kaže da je do sada održano nekoliko online sesija, te da su roditelji veoma zainteresovani za korištenje ove usluge. Prema njenim riječima, plan je da pružanje ovih usluga bude dugogodišnji proces koji će, u budućnosti, nastojati unaprijediti i dodatno angažovati i socijalne pedagoge i psihologe kako bi roditeljima i djeci s poteškoćama u razvoju bila omogućena što bolja usluga.
 
Rezervaciju termina za ovo online savjetovalište moguće je izvršiti putem e:mail adrese: socibih@gmail.com ili putem Facebook stranice ovog udruženja, kao i dolaskom u prostorije udruženja koje se nalazi na adresi Treće tuzlanske brigade 106. gdje će zainteresovanim biti izdate dalje upute. 
 
Ostavite komentar