Vive žene: Otvorene telefonske linije za pružanje psihološke podrške

Telefonske linije namijenjene osobama koje osjećaju potrebu za psihološkom podrškom zbog vanredne situacije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Udruženje "Vive žene" iz Tuzle otvorilo je telefonske linije za pružanje psihološke podrške namijenjene svima koji se osjećaju uznemireno povodom trenutne vanredne situacije.
 
"Ohrabrujemo da se jave i sve one osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji ili karantinu, i ne znaju kako da prevaziđu sve ovo", navodi se u pozivu objavljenom na Facebook stranici udruženja.
 
Psihološku podršku moguće je dobiti radnim danima od 9 do 17 sati pozivom na broj 035/224-310 i 035/226-819. Također, za dileme i pitanja moguće se javiti i na email: vivezene@bih.net.ba ili ostavljanjem poruke u inboks.
 
Iz udruženja su skrenuli pažnju da u situacijama krize, kao što je trenutna, većina društveno neprihvatljivih pojava i krivičnih djela može biti dodatno izražena i učestala.
 
"Trenutna situacija može povećati ljutnju, nezadovoljstvo, strah, neizvjesnost, probleme i poteškoće u komunikaciji što može rezultirati pojavom nasilja u porodici, posebno u porodicama koje već imaju istoriju nasilnih događaja. Krivično djelo kao što je 'Nasilje u porodici' ostaje krivično djelo i u situacijama krize."
 
Iz udruženja su pozvali građane i građanke da prijave nasilje u porodici nadležnoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili na besplatni SOS telefon 1265.
Ostavite komentar