Art kamp za umjetnike i umjetnice sa i bez invaliditeta

Na kampu učestvuje troje umjetnika sa invalidetom iz Banjaluke i Sarajeva.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Organizacija amputiraca UDAS
Podijeli ovaj članak: 

Na jezeru Manjača kod Banjaluke se od ponedjeljka ove sedmice održava art kamp #RavnopravnoRazličiti u kojem učestvuju umjetnici i umjetnice sa i bez invaliditeta, a organizatori ovog događaja su Organizacija amputiraca UDAS, Helsinški parlament građana Banja Luka i Udruženje građana „Nešto više“.

„Art kamp ima za cilj da ukaže na pitanja važnosti uspostave inkluzivnih i pristupačnih zajednica, te promoviše prava, kapacitete i kreativne potencijale umjetnika/ca sa i bez invaliditeta“, za Diskriminacija.ba saopšteno je iz Organizacije amputiraca UDAS.

Iz te organizacije ističu kako se kroz održavanje art kampa, umjetnost nastoji iskoristiti kao alat u promociji prava osoba s invaliditetom, kao i da uključivanje umjetnika sa invaliditetom u razvoj zajednica, predstavlja važan korak u procesu inkluzije.

“Kulturno - edukativni događaji kakav je art kamp, predstavljaju priliku da se uspostave kontakti i ostvari umrežavanje umjetnika/ca sa i bez invaliditeta iz različitih gradova, da se promoviše zastupanje jednakih prava i nediskriminacija, te da se kroz nastanak umjetničkih djela radi na podizanju svijesti javnosti o svakodnevnim barijerama sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom”, poručuju iz Organizacije amputiraca UDAS.

Na art kampu trenutno boravi 13 umjetnika i umjetnica od kojih je, kako kažu iz Organizacije amputiraca UDAS, troje umjetnika sa invaliditetom koji dolaze iz Sarajeva i Banjaluke, a svi umjetnici art kampa, stvarajući vlastita umjetnička djela, “promovišu koncept različitosti i poštovanja ljudskih prava”.

Organizatori poručuju kako je planirano da, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, svi radovi koji nastanu tokom art kampa, budu predstavljeni na završnoj projektnoj konferenciji koja će se održati u 7.9.2021. godine u Sarajevu.

Art kamp će trajati do 28. avgusta ove godine, a kamp se održava u okviru projekta ‘’Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana’’ kojeg finansira Evropska unija.

Ostavite komentar