Ženska mreža: Javna podrška Martini Mlinarević Sopta

Povodom prijetnji upućenih Martini Mlinarević Sopta nakon prijedloga njenog imenovanja za ambasadoricu BiH u Češkoj Republici, Ženska mreža uputila je javno pismo podrške spisateljici.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Magazin Gracija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Povodom prijetnji upućenih Martini Mlinarević Sopta nakon prijedloga njenog imenovanja za ambasadoricu BiH u Češkoj Republici, Ženska mreža uputila je javno pismo podrške spisateljici. Pismo prenosimo u cijelosti.

Javna podrška Martini Mlinarević Sopta – sve smo mi TI i TI si sve mi!
 
Nakon što je bh. književnica Martina Mlinarević Sopta predložena za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj, dio javnosti, za prijetnje i uvrede spreman, se iznenada probudio iz podnevnog sna. Dok se očekuje da ju Predsjedništvo BiH i zvanično imenuje, mizogina i prijeteći nastrojena javnost kojoj ovakva odluka smeta je, po ko zna koji put, krenula sa govorom mržnje posredstvom tipkovnice, koristeći onaj prostor koji, nažalost, ne potpada pod pravne regulative Bosne i Hercegovine.
 
Komentari na članke objavljene u medijima, kao i oni na društvenim mrežama, su zastrašujući i puni govora mržnje.
 
„Politička kurvo“ koja se „prodaješ po Sarajevu“, „prodana droljo“, „ljubavnico“ koja preotima muževe, „bludnico“, „alapačo“… „ Još samo da je prozovemo vješticom i da je javno spalimo na trgu!“
 
Ženska mreža BiH ovom prilikom najjače osuđuje ove prijetnje, izraženu mizoginiju i posljedično ugrožavanje lične sigurnosti kao i napad na lični integritet Martine Mlinarević Sopta i njene obitelji.
 
Martina je naša junakinja, naša inspiracija.  Martina je žena koja svoju Hercegovinu voli isto koliko i svoju Bosnu. Martina je žena koja je izabrala da kroz svoj lični pakao teške bolesti ukaže na disfunkciju bosanskohercegovačke stvarnosti, Martina se izborila, Martina je preživjela.
 
Martina je naša HEROINA.
 
Ali biti heroina za neke, očigledno znači biti izdajica za druge. Kao i za svaku ženu koja se drznula javno progovoriti o nasilju, patrijarhatu, koja se suprotstavila nemogućim životnim uslovima većine Bosanki/aca i Hercegovki/aca, umjesto da je pohvalimo, poslušamo njene riječi – jedan dio BiH javnosti je osuđuje.  
 
Mi, građanke Bosne i Hercegovine, okupljene u Ženskoj mreži BiH, zahtijevamo od nadležnih bezbjedonosnih institucija BiH da adekvatno reagiraju na ovaj govor mržnje, i osiguraju bezbijedno i sigurno okruženje za Martinu i njenu obitelj. Napominjemo da je ovo čest vid rodno zasnovanog nasilja koji, iz razloga jer se odvija na društvenim mrežama, nažalost, prolazi nekažnjeno.
 
Nekažnjavanje je posljedica izostanka eksplicitne regulacije rodno zasnovanog govora mržnje kroz krivične zakone u BiH, te ovom prilikom također zahtijevamo da se počne raditi na izmjenama krivičnih zakona u BiH u oblasti govora mržnje, kao što je učinjeno reguliranjem zločina iz mržnje.
 
Posljedice  nasilja izazvanog govorom mržnje ima teške i dugotrajne posljedice kako po osobe koje su mu meta, tako i po cijelo društvo.
 
Nasilje i pozivanje na nasilje nad ženama veliki su problemi u bh. društvu i neophodno je poduzeti mjere da se zabrani poticanje na isto, te da država BiH i njeni entiteti jasno stanu u zaštitu svojih građanki od neravnopravnosti, diskriminacije i nasilja.
Ostavite komentar