Čas različitosti u Brčkom: Da predrasude ne porastu kao Kineski zid

Učenici iz Brčkog učestvovali su na "času različitosti" i stekli nova znanja o potrebama osoba s invaliditetom.
Podijeli ovaj članak: 
Okrugli sto pod nazivom "Zajedno protiv predrasuda i stereotipa", održan je u prostorijama Omladinskog centra u Brčkom. Okrugli sto organizovali su udruženje građana oštećenog vida "Luj Braj" i Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, a učesnici su bili učenici viših razreda osnovnih škola sa područja distrikta.
 
Učesnike je u pojam invalidnosti i nedostatka vida uveo Ademir Poljić, tiflopedagog iz Treće osnovne škole. Invaliditet je, kako je rekao, pojava koja se može desiti svakome od nas, a sažaljenje nešto što nijedna osoba s invaliditetom ne želi. 
 
"Nemojte se obraćati roditelju, prijatelju, partneru, nego neposredno osobi s invaliditetom. Pri tome možete koristiti svakodnevne izraze poput 'Vidimo se, čujemo se' i slično", naglasio je Poljić.
 
Govoreći o bontonu u ophođenju prema osobama s invaliditetom, naglasio je da pomoć druge osobe mora biti na obostrano zadovoljstvo, tako da ne povrijedi ili omalovaži osobu s invaliditetom.
 
Objasnio je da osobna pitanja o invaliditetu nisu primjerena, ukoliko niste bliski s osobom koja ima invaliditet. Takođe, učenici su naučili i da je pomagalo dio ličnog prostora osobe s invaliditetom koji ne smijemo dirati a da prethodno nismo zamoljeni za to.
 
Slavko Ivanović, predsjednik udruženja "Luj Braj", đacima je pokušao približiti svakodnevnicu osoba koje ne vide kroz poeziju, za koju kaže da je dio života bez vida za mnoge.
 
 
"Obični ljudi, volimo sve, od muzike pa do sporta, ide to čak i do politike. Ima nas u svim sferama života. Imamo svoje Brajevo pismo, učimo raditi na kompjuterima koji imaju zvučne programe. Znamo kuhati, i u bašti raditi", kaže on, naglasivši da je "sve barijere prošao, ali ne i Kineski zid".
 
Osim Ivanovića, učenicima je o oštećenju vida govorio i sekretar udruženja, Ilija Lovrić.
 
"Stereotip i predrasuda su dvojako, dvosmisleno i licemjerno mišljenje o nekome, nečemu. Pa tako, političari se pred izbore, na primjer, prema osobama s invaliditetom ponašaju na jedan, a poslije izbora na drugi način. To nije samo prema osobama s invaliditetom nego i prema drugim građanima", kazao je on.
 
Smatra da je organizovanje ovakvih skupova jedan od preduslova građenja boljeg i zdravijeg odnosa prema populaciji osoba s invaliditetom, te otvaranja i objašnjavanju značajnih tema, poput obrazovanja u redovnom okruženju.
 
"Današnja djeca će sutra stvarati preduslove i djelovati savjesno, odgovorno i zrelo, što će biti u funkciji svih građana i zajednice u cjelini. Odjeljenje za obrazovanje je uzelo 'krupan zalogaj', ali zajedničkom aktivnošću možemo graditi od najranije dobi", rekao je Lovrić.
 
Učenici su sa časa različitosti izašli sa više znanja.
 
"Sad drugačije vidim ljude koji imaju poteškoće u vidu i drago mi je da sam bio ovdje", kaže učenik koji pohađa deveti razred.
 
Njegov drug iz razreda se nije susreo s osobama s invaliditetom i kaže da nema nikoga u blizini ko ima invaliditet.
 
"Što se tiče pravila ponašanja, mislim da sam griješio, ali ću od sad drugačije", naglasio je.
Ostavite komentar