Utvrđena diskriminacija u slučaju tužbe djece iz Konjević Polja

Osnovni sud u Srebrenici donio je 19. decembra 2022. godine prvostepenu presudu u slučaju tužbe djece iz Konjević Polja zbog diskriminacije u obrazovnom procesu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay.com
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Osnovni sud u Srebrenici donio je 19. decembra 2022. godine prvostepenu presudu u slučaju tužbe djece iz Konjević Polja zbog diskriminacije u obrazovnom procesu. 
 
U saopštenju Osnovnog suda u Srebrenici istaknuto je da je ovaj sud navedenom presudom u cijelosti usvojio tužbeni zahtjev tužilaca te je utvrđeno postojanje diskriminacije i naloženo njeno otklanjanje. 
 
Prema pisanju BHRT-a, sud je naložio Osnovnoj školi “Petar Kočić” otklanjanje diskriminacije, odnosno da se učenicima bošnjačke nacionalnosti omogući izučavanje maternjeg, bosanskog jezika.
 
U narednom periodu će zbog interesa javnosti, kako se dodaje, sud nakon što uradi anonimizaciju teksta, radi zaštite ličnih podataka, predmetnu presudu objaviti na web stranici suda.
 
Napominje se da se radi o prvostepenoj presudi na koju se može izjaviti žalba Okružnom sudu u Bijeljini.
 
Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) je u junu 2021. godine poništio presudu Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju kod Bratunca.
 
Ova odluka se posebno odnosila na obavezu utvrđivanja diskriminacije po pitanju prava na bosanski jezik - kao maternji jezik, a utvrđene su povrede Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.
 
Pored odluke Ustavnog suda djeca su i dalje trpjela diskriminaciju i nisu bili u sistemu obrazovanja RS nego se nastava devet godina odvijala u improvizovanim učionicama zgrade Medžlisa islamske zajednice Vlasenice u Novoj Kasabi, po planu i programu Kantona Sarajevo.
Ostavite komentar