Ljubav sporo mijenja svijet

Beogradska Parada ponosa 2016, veseli i svečani defile pripadnica i pripadnika LGBT populacije, pod sloganom "Ljubav menja svet", održana je u nedjelju 18. septembra.
Foto: 
Tanjug
Podijeli ovaj članak: 
Muzika, baloni, zastave duginih boja, roditelji s djecom s jedne, borna kola, policijski kordoni duž glavne beogradske ulice, žandarmi u opremi za razbijanje demonstracija s druge strane. Za organizatore i ovo je bio uspjeh, treća uzastopna parada, neki mediji su čak i zabilježili "bez tenzija". Učesnici su sa Trga Slavija, uz muziku i igru, prošli glavnom gradskom ulicom Kralja Milana i došli na Trg Republike, gde je održan koncert estradnih zvijezda Nataše Bekvalac, Marine Perazić, Bojane Stojmenov i di - džeja Vanje Bursaća. 
 
Parada je prošla bez incidenata, uprkos okupljanjima manjih grupa popova, bogoslova, ekstremista iz fašističkih organizacija "Obraz" i "Krv i čast". Poklonici nekolikih klerofašističkih udruženja i samozvanih crkava su, nakon Parade, na mjestu koncerta simulirali ritual "osveštavanja", uzvikujući pogrdne i prijeteće parole, usmjerene ka LGBT populaciji.
 
U obezbjeđenju skupa je, kako su nam nezvanično rekli neki od komandira jedinica na beogradskim ulicama, angažovano, kao i prošle godine, više od šest hiljada policajaca i pripadnika Žandarmerije. Prema zvaničnim procjenama policije, na početku je povorka učesnika brojala oko hiljadu ljudi.
 
Foto: Tanjug
 
"Budite ono što jeste, neka svako nađe način da se oslobodi straha i osvoji svoj prostor slobode. Ljudski život je dragocen, a pravo da ga živmo slobodno je neprikosnoveno. Čestitam svima koji su iskreno i čistog srca odlučili da žive u skladu sa sobom i zahvaljujem svima koji su ovde u znak podrške", poručila je, otvarajući Prajd, glumica i zvanična kuma Mirjana Karanović. 
 
Povorka je na Terazijama zastala kod spomenika antifašistima obješenim u Drugom svjetskom ratu. Organizatori su poručili da "fašizam ne sme biti naš izbor i deo naše svakodnevice". Na tom mjestu održan je i minut tišine, u znak solidarnosti sa LGBT zajednicom Turske i kao znak sjećanja na ubistvo Hande Kander, trans osobe i aktivistkinje.
 
Kao i ranijih godina, manifestaciju su podržali brojni ambasadori, pridružila se predstavnica Evropskog parlameta Tanja Fajon, a šetali su i predsjednici nekih opozicionih stranaka. Prisustvovala je i prva, i dosad jedina javno deklarisana LGBT osoba u Vladi Srbije, Ana Brnabić, ministarka za opštu upravu i lokalnu samoupravu. Ona je novinarima rekla da je ovo već treća parada ponosa kojoj prisustvuje neko iz vrha vlasti. 
 
"Ne znam zašto nema više mojih kolega, iskreno, meni to ne smeta. Vlada je meni pružila ogromnu podršku, premijer mi je pružio ogromnu podršku. Ja sam tu, a da li će biti još neko, stvarno mislim da je sekundarno.Vlada je tu, ako je neki član te vlade tu", rekla je Ana Brnabić.
 
Foto: Tanjug
 
Siniša Mali, gradonačelnik Beograda koji je prisustvovao manifestaciji, rekao je da grad pokazuje da poštuje različitost.
 
"Postaju normalne neke normalne stvari, a do pre samo nekoliko godina, bile su nezamislive, nemoguće. To znači da se Srbija menja i postaje normalna zemlja. Da se Beograd menja i da počinjemo da delimo iste vrednosti sa onim narodima sa kojima želimo da budemo u budućnosti", rekao je Mali.  
 
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, smatra da eventualni uspjeh parade može da se mjeri jedino širinom tolerancije u društvu.
 
"Nažalost to nije politika ove vlasti. Zato ova manifestacija jeste važna, ali nema onaj značaj koji bi trebalo da ima", ocjena je Sonje Biserko.
 
Foto: Tanjug
 
"Svima želimo da kažemo da vredi boriti se i živeti i da verujemo da ljubav menja svet. Mi smo svi heroji, ova zemlja i grad su naši. Ovo je pre 15 godina bio krvav trg,  pri pokušaju prvog prajda, a vidite kako je danas. Dugo smo se borili i uspeli da pošaljemo poruku da je i ovde život moguć. Danas je praznik ponosa svih radnika koji ćute i trpe plašeći se da ne izgube parče hleba, Roma koji ćute i trpe jer niko ne želi da čuje kako žive, osoba sa invaliditetom, žena žrtava nasilja", rekao je jedan od organizatora Boban Stojanović.
 
Organizatori nisu skrivali nezadovoljstvo manjim brojem učesnika od očekivanog, objasnivši izostanak većeg broja ljudi strahom od sukoba.
Ostavite komentar