Stambeno zbrinjavanje Roma u Tuzli

„Prije nismo imali nikakvih uslova. U jednoj sobi živjelo je nas četvero. Nismo imali vode ni struje, djeca nisu imala nikakvih uslova za djetinjstvo. Sad imamo više komocije u kući, djeca normalno žive bolje.“
Piše: 
www.tocak.org
Podijeli ovaj članak: 

Općina Tuzla svake godine izdvaja sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma. Ove godine ta sredstva iznose oko 40.000 KM, ali se u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava mogu obezbijediti i dodatna sredstva. Cilj je pomoći onim Romima, koji su kontinuirano bez riješenog stambenog pitanja. Inače Općina Tuzla jedna je od prvih u Bosni i Hercegovini koja je izdvojila poseban budžetski kod namijenjen stambenom zbrinjavanju Roma, prenosi portal www.tocak.org.

Četveročlana porodica Sabine Muratović iz Kiseljaka živjela je u jednoj trošnoj sobici. Muž je jedini koji radi i od čije se plate prehranjuju, ali ni ona nije redovna. Sredstvima Općine Tuzla nova kućica napravljena im je iz temelja, što je ovoj porodici dalo novu nadu za bolji život.

«Prije nismo imali nikakvih uslova. U jednoj sobi živjelo je nas četvero. Nismo imali vode nismo imali struje, pa čak ni djeca nisu imali nikakvih uslova za djetinjstvo», kaže Sabina. «Kad smo dobili novu kuću, dobili smo i struju i vodu. Sad imamo više komocije u kući, djeca normalno žive bolje», dodaje ona.

Sabinina djeca konačno imaju svoju sobu, ali najbitnije je što imaju krov nad glavom. Pohađaju osnovnu školu u Kiseljaku pa su u novoj kući dobili i bolje uslove za učenje.

«Sad mi je puno bolje jer imam svoju sobu. U staroj kući u kojoj smo živjeli nisam imala nikakve komotnosti, nisam imala gdje ni da učim», kaže za portal tocak.org dvanaestogodišnja Samanta Muratović koja dane raspusta provodi u Kiseljaku, pomažući majci u kućnim poslovima i igrajući se sa drugom djecom iz sela.

Uključivanje djece u obrazovni proces

U prvoj fazi projekta riješeno je 16 stambenih jedinica, a vodilo se računa da se one obezbijede onim porodicama u kojima su djeca uključena u obrazovni proces.

«I ove godine odobrena su sredstva od 216.000 KM za stambeno zbrinjavanje Roma u općini Tuzla a nadamo se da će biti puno aplikanata kako bismo promijenili život ovog naroda i kako bismo smanjili predrasude», kaže Medmed Mujić, vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla.

Put kroz Kiseljak je asfaltiran, no kako su nam kazali mještani još uvijek im nije napravljena davno obećana kanalizacija. Vjeruju da će budući da se bliže izbori i ti radovi biti završeni. Sve dok se to pitanje ne riješi, za pojedine kuće u Kiseljaku ne postoji kontrola nad otpadnim vodama i fekalijama što je rezultiralo slučajevima oboljenja od hepatitisa i zaušnjaka kod djece.

Ostavite komentar