RAK kaznio TV Pink sa 2000 KM zbog homofobnih poruka gledatelja

Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Nakon gotovo 6 mjeseci, na adresu udruženja Okvir u subotu 23. juna stiglo je Rješenje Regulatorne Agencije za komunikacije za Pink BH, kojim je utvrđeno je da je ova RTV stanica prekršila član 4.”govor mržnje”, stav 3 Kodeksa o emitovanju RTV programa, te joj Agencija izriče kaznu u iznosu 2000 KM.

Sporna emisija: Promjena pola, tijelo kao zamka.

Rješenje je rezultat je prigovora udruženja Okvir od 2.decembra 2011. na program “Zabranjeni forum” koji je Pink BH televeizija emitovala dana 17.11.2011. , a zbog senzacije i gledanosti dopustila da se u cijeloj emisiji prikazuju diskriminirajući sadržaji i sms poruke. Tema sporne emisije bila je – Promjena pola, tijelo kao zamka.

U obrazloženju Rješenja stoji da kroz omogućavanje gledaocima učešća u kreiranju programa kroz poseban vid komunikacije putem sms poruka, stanica je trebala pokazati veći stepen odgovornosti i osjetljivosti prema specifičnom raspoloženju bosanskohercegovačke javnosti prema pitanjima koja su se tretirala u predmetnom programu.

Okvir: Smatramo da je kazna preniska

"Bez namjere da podsjećamo na gnusan sadržaj poruka koje su puštene u navedenoj emisiji, a i imajući u vidu da je govor mržnje ovom prilikom kaženjen zbog plasiranja u javnom prostoru, Udruženje Okvir izražava zadovoljstvo ovakvim Rješenjem RAK-a. Istovremeno, smatramo da je novčana kazna, čiji je maksimum sukladno Pregledu povreda i kazni Agencije 10000 KM, ipak preniska, s obzirom na štetu koja je navedenom emisijom i emitovanim sadržajem pričinjena.

Ipak, moramo naglasiti da je veliki korak naprijed kažnjavanje govora mrženje u javnosti, te stoga smatramo neophodnim da javnost bude upoznata sa rješenjem ovog slučaja. Govor mržnje je nedopustiv, kažnjiv i neće prolaziti bez reagovanja i propisne kazne – to je poruka koja mora biti jasna u ovom društvu" piše u saopštenju udruženja Okvir.

Ostavite komentar