Policijska brutalnost nad porodicom u Bijeljini: Batine bez pitanja

Slučaj nasilja koje je prošle godine izvršila jedinica interventne policije u Bijeljini nad porodicom Suljić, još uvijek čeka na zvaničan odgovor iz Okružnog tužilaštva.
Piše: 
Dalibor Tanić, foto:pravosudje.ba
Podijeli ovaj članak: 
Slučaj od prošle godine koji je potresao romsku zajednicu u Bijeljini, još uvijek nije dobio epilog. Azra Suljić i njen suprug bili su brutalno pretučeni od strane bijeljinske interventne policije u dvorištu porodične kuće, pred komšilukom i svojom djecom. 
 
Tog martovskog dana porodica Suljić je krečila kuću. Popodne su odlučili da raspale roštilj. Nekoliko sati kasnije, nepoznati čovjek se parkirao u dvorištu kuće. „Moj suprug je otišao da vidi ko je u autu i koga traži taj čovjek“, rekla je Azra. 
 
Nakon nekoliko minuta ga je zamolio da ode iz dvorišta. Međutim, on je to uporno odbijao. Ne znajući šta se dešava, njegov brat je izašao iz kuće i nasrnuo na čovjeka u autu. Nastala je gužva koja je nakon par minuta utihnula. Međutim, nepoznati čovjek se sada parkirao odmah na ulazu u dvorište. U međuvremenu je pozvao policiju.
 
Nakon samo desetak minuta, došla je jedinica interventne policije. Uz dernjavu i psovke, jedan od policajaca je tražio lične karte, a drugi su počeli da pretresaju kombi koji je bio parkiran ispred kuće. Na Azrino pitanje zašto pretresaju kombi, policajac joj je opsovao „cigansku majku“ i krenuo prema njoj. Tu se isprečio njen suprug i rekao: „Pa nećete mi valjda ženu tući?“
 
Nakon toga je nastao haos. Trojica policajaca su počela da ga udaraju bez ikakvog objašnjenja. Vukli su ga preko cijelog dvorišta, dok ga nisu uvukla u policijski kombi. Sve ovo su gledala njihova djeca. 
 
Azra je bezuspješno pokušavala da priđe kombiju. Trojica policajaca su bila ispred, dok je četvrti bio u kombiju i brutalno tukao Azrinog supruga.  Sa malim djetetom u ruci, nekako je uspjela sa druge strane da se probije do kombija. Uzalud je vikala da njen suprug nije kriv i molila da prestanu da ga tuku.
 
„Kada sam kroz plač rekla da imam svjedoke da moj suprug nije kriv, taj policajac koji ga je tukao prestao je  odmah i izašao iz kombija. Nasrnuo je na mene. Opsovao mi je dijete i „cigansku majku“ i udario šamar“, govori Azra. Policajac D.M. udario je Azru dok je držala dijete u naručju. Od siline udarca, Azra je pala na zemlju, ali srećom, uspjela je da zadrži dijete u rukama. „Ljudi, policajac tuče žensko“, zapomagala je Azra.
 
U međuvremenu, policajci nisu prestali da tuku njenog supruga. Na kraju su ga odveli u policijsku stanicu. 
 
 
Prvo batine, a onda kazna
 
Azra je nakon ovoga hitno otišla u bolnicu, ne bi li uzela ljekarsko uvjerenje, međutim, nisu htjeli da je prime. To su učinili tek nakon par sati, kada je gotovo splasnuo otok od udarca. Za nju se taj dan tako i završio, ali ne i za njenog supruga. Bio je zadržan čitavu noć u policijskoj stanici i pušten tek sljedećeg dana.
 
Nakon nekoliko dana, ista jedinica interventne policije, ponovo je zakucala na vrata. Ovog puta, došli su da uruče prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 810 KM. Nakon par dana ista jedinica je kaznu uručila i Azri u iznosu od 550 KM.
 
Nakon toga, Azra se obratila UG „Otaharin“ iz Bijeljine, ne bi joj nekako pomogli. U međuvremenu, Azra je uputila usmenu prijavu Okružnom tužilaštvu u Bijeljini protiv policajaca. Iz udruženja su joj kasnije pomogli da napiše dopunu usmene prijave, na čiji se odgovor i dalje čeka. 
 
Pri uručivanju prekršajnog naloga i kazne, Azri nije dato nikakvo objašnjenje o kakvom je prekršaju riječ i šta sve to podrazumijeva, napominju iz pravne službe Udruženja Otaharin. A kako nam je Azra objasnila, ona je sve potpisala pod pritiskom istih onih policajaca koji su tukli njenog supruga i nju desetak dana ranije. Kada je pokušala da sazna šta potpisuje, policajac joj je doslovce rekao da ne „zapitkuje puno, nego da potpiše“. Potpisala je priznanje svoje krivice, kao i da će za istu platiti 550 KM. 
 
 
Šta je sa tužbom i tužilaštvom?
 
Iz udruženja „Otaharin“ kažu da nisu hteli da vrše dodatni pritisak na Tužilaštvo, vjerujući da se takvi „mali“ predmeti brzo rješavaju. Za utvrđivanje činjenica i eventualno pokretanje istrage, u ovakvim slučajevima ne treba puno vremena. Međutim, ni nakon deset mjeseci, Azra nije dobila odgovor iz Tužilaštva.
 
Na naše pitanje da li se nešto radi po pitanju prijave koju je podnijela Azra Suljić, iz Okružnog tužilaštva smo dobili sljedeći odgovor:
 
„U vezi Vašeg upita koji se odnosi na prijavu Suljić Azre iz Bijeljine, obavještavamo Vas da Okružno tužilaštvo u Bijeljini u saradnji sa CJB Bijeljina i dalje  preduzima mjere i istražne radnje na provjeravanju navoda iz prijave i prikupljanju potrebnih informacija i dokaza.“
 
U slučaju da se pokrene istraga i na sudu dokaže da su pripadnici interventne jedinice prekomjerno upotrebili silu, biće to jedinstven slučaj u Bijeljini, ali i čitavoj Republici Srpskoj. 
U čitavoj priči, provlači se i informacija koju „zna čitav grad“ da su pripadnici ove jedinice policije inače brutalni i da kod njih važi pravilo da „prvo pretuku, a onda ispituju“.  Informaciju o tome još koliko će Okružno tužilaštvo u Bijeljini prikupljati informacije iz Azrine prijave nismo dobili, ali znamo da ona neće odustati od tužbe koju je podigla.
 
 
 
Ostavite komentar