Čak 44% žena učesnica Olimpijskih igara u Londonu

Prva žena takmičarka iz Saudijske Arabije, 16-godišnja džudo reprezentativka, označila je početak nečega veoma značajnog.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 

Trajala je 1 minutu i 22 sekunde, I to samo zahvaljujući njenoj suparnici koja je nije ranije dokrajčila, slažu se stručnjaci. Međutim, prva žena  iz Saudijske Arabije, 16-godišnja džudo takmičarka, označila je početak nečega veoma značajnog, piše britanski Guardian.

Ženama u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno da učestvuju u na časovima fizičkog u školama, niti da se učlane u sportske klubove, čak ni da posjećuju sportske događaje kao publika. Zahvaljujući upornosi Međunarodnog Olimpijskog komiteta, koji je bio odlučan da ovo budu prve Igre na kojima će svaka nacija imati takmičare takmičare, odnosno muškarce i žene, Saudijska Arabija u konačnici je ubijeđena na dozvoli ženama da se takmiše na OI u Londonu.

I tako je Wojdan Shaherkani postala prva žena koja se kao predstavnica ove države natjecala na Olimpijskim Igrama.

Shaherkani ima plavi pojas u džudou, što je dva stepena ispod crnog pojasa. Nikad joj ranije nije bilo dozvoljeno  sudjelovanje na međunarodnim takmičenjima. Saudijska Arabija, iako je mjesecima insistirala na svom stavu da neće dozvoliti ženama da se takmiče na OI, konačno je posustala kada su države Bahrain i Qatar po prvi put uključile žene u svoje reprezentacije za OI.

Njen nastup ponovno je doveden u pitanje kada je Međunarodna džudo Federacija zabranila borbu u hidžabu, zbog sigurnosnih razloga.  U konačnici, samo tri dana pred nastup, dozvoljeno joj je nošenje uske crne kape koja joj je pokrila gravu.

Broj žena koje su učestvovale na na OI uvijek je bio puno manje nego muškaraca: na igrama u Los Angelesu 1984. manje od četvrtine takmičara su bile žene; 12 godina kasnije, u Atlanti, 26 zemalja i dalje nije imalo ženskih predstavnica u reprezentacijama. Ove godine, u Londonu, takmiči se ukupno 4,847 žena, što je 44% od ukupnog broja svih takmičara.

Bila sam  uzemirena i uplašena u početku. Ovo je moj prvi nastup na velikom takmičenju I osjetila sam veliki pritisak, posebice zbog problema oko hidžaba. Nisam se osjećala ugodno jer nisam imala iskustva sa velikim takmičenjima. Sve je to uzelo svoj danak” zaključila je Shaherkani.

Ostavite komentar