Nastavak zalaganja za poboljšanje prava LGBT osoba u BiH

Sarajevski otvoreni centar (SOC), u saradnji sa Fondacijom Mediacentar Sarajevo, nastavlja svoje zalaganje i rad na zagovaranju za jačanje ljudskih prava LGBT osoba u BiH.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
 U naredne dvije godine SOC i Fondacija Mediacentar Sarajevo će kroz projekat koji finansira EU ''Jačanje prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i trans osoba u BiH u skladu s EU standardima'' organizovati niz kampanja, okruglih stolova, radionica o pravima LGBT osoba i EU standardima. 
 
U izvještaju za 2014. godinu ILGA-e Europe (Evropska regija Međunarodnog udruženja lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, trans i interseksualnih ososba) navodi se da su homofobija i transfobija jako raširene u BiH, ali da još uvijek nema odgovora ili inicijativa od strane institucija vlasti da se problemi diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama adresiraju na odgovoran način. 
 
Govor mržnje, zločini iz mržnje, te narušavanje slobode govora i okupljanja, su najizraženiji problemi sa kojima se LGBT zajednica suočava. Diskriminacija i atmosfera netrpeljivosti koja je stalno pristuna, dodatno otežava težak socijalni i ekonomski položaj LGBT osoba u BiH, koji većina dijeli sa ostalim građanima/kama BiH. 
 
Europska unija je finansirala projekat ''Jačanje prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i trans osoba u BiH u skladu s EU standardnima''  kroz Evropski instrument za demokratiju  i ljudska prava (EIDHR) za 2013. SOC i Fondacija Mediacentar će kroz ovaj projekat raditi na rješavanju mnogih pitanja  sa ciljem da doprinesu poboljšanju ljudskih prava LGBT osoba u BiH. 
 
Ostavite komentar