Đakovo: Izbačena sa razgovora na posao - radi djeteta

Potencijalni poslodavac ženi koja je na intervju došla sa djetetom nije dao ni šansu za razgovor. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski zavod za zapošljavanje ističu da je ovakva diskriminacija bezobrazna i nedopustiva.
Piše: 
Novi list, foto: http://www.novilist.hr
Podijeli ovaj članak: 

Nezaposleni s područja Đakova i okolice, njih 12-ak, koji su bili pozvani na razgovor za posao prodaje usluga jednog telekomunikacijskog operatera, ostali su zgranuti grubim postupkom predstavnika tvrtke prema mladoj majci čiji je »krimen« što je na intervju došla s – djetetom, piše hrvatski Novi list.

"Zar ćete s djetetom ići i na posao?!", upitao ju je drsko i nadobudno mladi predstavnik poslodavca. Zbunjena žena odgovorila je da ima još jedno, također mlađe dijete, koje je bolesno i ostalo je s bakom pa je starije povela da rastereti stariju ženu. "Molim vas, samo izađite!", odgovorio je beskompromisno mladac nezaposlenoj majci, ne davši joj ni šansu za razgovor. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kaže kako ovaj slučaj reflektira širi društveni kontekst. 

"Sigurna sam da mlada majka ne bi povela dijete na razgovor za posao da ga je imala kome ostaviti na čuvanje i da joj hitno ne treba posao. A sama činjenica da je majka ne smije biti razlog ne samo bezobraznom ponašanju pojedinaca, već i diskriminaciji prilikom zapošljavanja. Slučaj pokazuje da je briga za djecu danas još uvijek prepuštena isključivo majkama "rekla je pravobraniteljica Ljubičić za Novi list.

Slučaj je, nakon upita Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, naišao je i na osudu ove javne ustanove, u kojoj ističu da je svaki oblik diskriminacije nedopušteno i neopravdano razlikovanje osoba na osnovi karakteristika navedenih u Zakonu o suzbijanju diskriminacije.  

"Diskriminacija je zabranjena, osobito u području rada i radnih uvjeta; mogućnosti obavljanja samostalne ili nesamostalne djelatnosti, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju te napredovanju; pristupu svim vrstama profesionalnog usmjeravanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije. Smatramo da je mlada majka bila stavljena u nepovoljan položaj na vrlo nekorektan i neprihvatljiv način" ističu u Odnosima s javnošću HZZ-a.

Ostavite komentar