Mostar: Romima uručeni ključevi od šest novoizgrađenih garsonjera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uručio je u utorak u Mostaru ključeve šest novoizgrađenih stanova za romsku populaciju u okviru izgradnje 30 stambenih jedinica na lokalitetu Bišće polje.
Piše: 
www.abrasmedia.info
Podijeli ovaj članak: 
Korisnici ovih šest stambenih jedinica (garsonijere od 24 m2) odabrani su javnim natječajem sukladno kriterijima za odabir korisnika koji je definiran od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kroz Naputak o načinu i postupku odabira korisnika projekta pomoći za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH.
 
U izjavi za medije, mostarski gradonačelnik napomenuo je kako ukupna vrijednost projekta bez zemljišta za izgradnju koje je osigurao Grad, iznosi 160.000 maraka, s tim da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osiguralo 90.000 maraka, a grad Mostar 70.000 maraka.
 
Bešlić naglašava kako je Mostar u posljednje vrijeme učinio jako puno na stambenom zbrinjavanju romske populacije, istaknuvši kako je "harmonija društva onda kada se svi građani osjećaju ravnopravnim".
 
Predsjednik Udruge Roma "Neretva" Mostar Ramadan Haziri kazao je kako su prema popisu iz 1991. godine svi domicilni Romi Mostara zbrinuti, no da ostaju oni u tranziciji.
 
Isto mišljenje dijeli i gradonačelnik, koji napominje kako zbog romskog načina života i njihove pokretljivosti, određene skupine dolaze u Mostar pa se postavlja pitanje kako ih tretirali, ili kao domicilne, ili u tranzitu.
 
Inače, prije dvije godine na ovoj lokaciji uručeni su ključevi 18 stambenih jedinica u nizu kojima je riješen stambeni status za najugroženije Rome u Gradu.
 
Stambeno zbrinjavanje Roma u gradu Mostaru odvija se u okviru projekta poboljšanju uvjeta života Roma u BiH kao podrška u provedbi Akcijskog plana o stambenom zbrinjavanju Roma unutar okvira "Dekade Roma 2005-2015". Aktivnosti na projektu su definirane partnerskim odnosima između grada Mostara, romskog nevladinog sektora (kroz NVO "Neretva), uz koordinaciju s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, prema čijem je popisu na području Mostara nastanjeno 67 obitelji s oko 236 članova domicilne romske populacije.
 
U idućem mjesecu, na ovom će se lokalitetu realizirat projekt "Izgradnja i unaprjeđenje prateće komunalne infrastrukture u romskom naselju u Mostaru". Projekt će se realizirati sredstvima grada Mostara i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i to kroz 5 dijelova: izgradnja ostava za ogrjev, vanjsko uređenje naselja, asfaltiranje pristupne ceste i izgradnja oborinske kanalizacije.
 
U okviru Akcionog plana za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH od 2009. godine zaključno s ovim mjesecom, sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, sredstvima jedinica lokalne samouprave i donatorskim sredstvima u iznosu od 16.425.476,53 maraka izgrađene su 582 stambene jedinice i 400 obitelji su korisnici projekta infrastrukture na nivou BiH. Projekt je realiziran u 60 jedinica lokalne samouprave, a očekuje se izgradnja i rekonstrukcija još 150 stambenih jedinica u okviru IPA projekta.
 
(FENA)
Ostavite komentar