Ženama u Iranu zabranjeno studiranje na 77 smjerova

Piše: 
http://www.dw.de/
Podijeli ovaj članak: 

Žene u Iranu ubuduće neće moći studirati što žele. Čak niti pedagogiju. Što se krije iza toga?

Udio žena na iranskim sveučilištima posljednjih je godina drastično porastao. Prema zadnjim podacima ima ih 63 posto. Konzervativnim vlastima u Iranu to se baš i ne sviđa. Strahuju da će dobro obrazovanje djevojke učiniti samostalnijima te stoga poduzimaju stroge mjere, piše portal Deutsche Welle.

Ženama zabranjeno 77 studijskih grupa na 36 sveučilišta

Prema informacijama perzijske novinske agencije MEHR News, iranska sveučilišta studijske grupe su podijelila prema spolu, a veliki dio njih ženama je odsad zabranjen. Od sljedeće godine iranske studentice neće moći upisati 77 studijskih grupa na 36 različitih sveučilišta diljem zemlje. U njih se ubrajaju, primjerice, računovodstvo i pedagogija.

Zabranjen Jürgena Habermasa

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Seyed Ali Khamenei ističe kako mlade ljude treba poticati: "Mlade i obrazovane generacije od ključnog su značaja za razvoj naše zemlje." Međutim, još 2009. godine kritizirao je činjenicu da preko dva milijuna mladih ljudi na iranskim sveučilištima studira društveno-humanističke, a ne tehničke predmete ili teologiju. Sekularna misao, smatra Khamenei, dovodi do sumnje u islamska načela i stvara nepovjerenje prema islamskim vrijednostima. Potaknuo je i uvođenje cenzure pa je tako, primjerice, zabranio djela njemačkog filozofa Jürgena Habermasa te tražio veći broj studija s teološkim smjerovima.
 

Iranska žena kao glava obitelji?

Faranak je prije dvije godine došla u Njemačku na diplomski studij. O položaju (obrazovanih) žena na tržištu rada kaže sljedeće: "Izgledi da kao žena u Iranu dobijete posao su dobri. Žene u prosjeku imaju niže plaće nego muškarci pa poduzeća radije zapošljavaju njih." Zbog ovog trenda iranski konzervativci strahuju od raspada klasične podjele uloga po spolovima. Smatraju da se žene sve manje brinu o kućanstvu i obitelji te da sve više preuzimaju ulogu hraniteljice, prenosi Deutsche Welle.

Slika samostalne i moderne žene Islamskoj republici je trn u oku i ona se svim silama trudi spriječiti takav razvoj stvari. Saeed Peyvandi, sociolog i stručnjak za iransku mladež i obrazovanje, objašnjava: "U posljednjih petnaest godina iranske žene su napredovale i postale uspješnijima. Međutim, iranska država to sada želi spriječiti. U većini drugih zemalja žene imaju posebnu podršku, ali Iran želi zaustaviti ove progresivne trendove."

Zabranjena gelogija, inžinjerstvo, pedagogija...

Tako se ženama uskraćuje čak i pristup obrazovanju. Novi zakon brani im studij predmeta poput geologije, kemije, inženjerstva, pa čak i pedagogije. Preostaju im studijske grupe poput teologije i arapskog. No, riječ je o područjima u kojima oduvijek dominiraju muškarci.

"Postoje, doduše, žene koje studiraju islamsku teologiju, ali one nikada neće moći dogurati tako daleko kao muškarci jer žena ipak ne može biti hodža", rekao je Peyvandi.

Odvojeni ulazi

Podjela po spolovima na sveučilištima još je prošle godine bila na dnevnom redu ultrareligioznih iranskih vlasti. Kako bi spriječili "nemoralno" ponašanje, u zgradama sveučilišta u Teheranu vladajući su napravili odvojene ulaze za muškarce i žene, a neke su prostorije čak zidom podijelili na dva dijela.

"Ujutro stražari na ulazu provjeravaju jesu li studentice i studenti prikladno odjeveni, primjerice, imaju li žene dovoljno dugu i dovoljno široku odjeću ili previše šminke na licu", kaže Peyvandi. Pribojava se da vlada ovdje namjerno pooštruje propise: "Prvo su napravili odvojene ulaze, pa su odvojili prostorije, a sada žele studijske grupe podijeliti prema spolovima. Time ženama i muškarcima žele dodijeliti određene društvene uloge."

U 36 sveučilišta na kojima je ženama zabranjen pristup određenim studijskim grupama ne ubrajaju se samo velika sveučilišta u Teheranu nego i ona iz manjih iranskih gradova. Broj zabranjenih predmeta varira od sveučilišta do sveučilišta. Agencija MEHR News navodi kako su se prosvjedima protiv novih mjera na sveučilištima priključili čak i mnoge izrazito religiozne osobe i studenti koji simpatiziraju vladu. Peyvandi naglašava da će tako velik dio iranske mladeži izgubiti ambicije da upiše fakultet, no i da će značajno porasti broj žena koje će htjeti otići na studij u inozemstvo, prenosi Deutsche Welle.

Ostavite komentar