Dvije škole pod jednim krovom - TV debata

U saradnji sa Radiom Slobodna Evropa, AD tim i www.diskriminacija.ba su prošle sedmice organizovali TV debatu na temu ''Dvije škole pod jednim krovom''.
Piše: 
diskriminacija.ba, Radio Slobodna Evropa
Podijeli ovaj članak: 
U Bosni i Hercegovini postoje 34 škole podjeljene po etničkoj liniji. Najveći broj njih nalazi se u Srednje-bosanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U aprilu 2012. godine sutkinja Rabija Tanović, ispred Općinskog suda u Mostaru je presudila da je ova praksa etnička sagregacija djece u obrazovnom sistemu, i samim tim predstavlja oblik diskriminacije. Naloženo je da se praksa ukine do 1. septembra iste godine.
 
Međutim, nakon žalbi i skoro godinu dana čekanja, u avgustu 2013. godine Kantonalni sud u Mostaru je drugostepenom presudom oborio ovu odluku. Obrazloženje drugostepenog suda, koji su činili sudija Zoran Krtalić, predsjednik vijeća, Vjera Puhalo i Angela Pušić, članice vijeća, bilo je da je tužba koju je podnelo udruženje Vaša prava – zastarjela. Također, postojanje 2 škole pod 1 se u presudi obrazložilo time da je to sistem ''u najboljem interesu djece''. Trenutno, Vaša prava i Antidiskriminacijski tim vode proces pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Nadležne institucije šute, ili se oglašavaju o ovom pitanju kada im je to u uskom političkom interesu. Za to vrijeme, već nekoliko desetina generacija djece u BiH se uči i navikava na 'normalnost' etničkih podjela.
 
Na debati su učestvovalie: Damir Mašić, ministar Federalnog ministarstva za obrazovanje FBiH, kao i predstavnici/e ministarstava obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednje-bosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona; Emir Prcanović, pravnik i direktor udruženja ''Vaša prava BiH'', koje ispred AD tima BiH vodi slučaj ''2 škole pod 1 krovom'', Aleksandra Ivanković – Tamamović, pravnica, autorica komentara na presudu drugostepenog suda Kantonalnog suda u Mostaru i Radmila Rangelov Jusović, izvršna direktorica Centra za obrazovne inicijative ''Step by Step''.
 
Razgovor moderira Marija Arnautović, novinarka i urednica Radija Slobodne Evrope, koji je i medijski partner događaja.
Ostavite komentar