BiH: procesuiranje zločina iz mržnje

Centar za društvena istraživanja Analitika predstavlja nove publikacije i preporuke za procesuiranje krivičnog dijela zločina iz mržnje.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 

Cilj istraživanja je identificiranje nekih od ključnih problema sa kojima se tužitelji u BiH suočavaju u praksi kada su ova dijela u pitanju.

Istraživanja pokazuju da se problemi javljaju već u početnim fazama procesa - prvenstveno zbog nedostatka u policijskim izvještajima, nepostojanja zvaničnih indikatora za prepoznavanje predrasude kao motiva, nedostatak literature, edukacije iz ove oblasti i sl. 

Krivična djela počinjena iz mržnje: izazovi reguliranja i procesuiranja u BiH  je zbornik radova koji predstavljaju različite perspektive, sa fokusom na konceptualna razmatranja krivičnih djela počinjenih iz mržnje, njihovo prepoznavanje i procesuiranje. 

Vodič za procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini predstavlja praktične protokole za procesuiranje ovih krivičnih djela, polazeći od toga da - uprkos sveprisutnosti različitih manifestacija mržnje i predrasuda u Bosni i Hercegovini- još uvijek nije donesena sveobuhvatna i precizna zakonska regulativa u ovoj oblasti.
 
Procesuiranje kaznenih djela počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini: perspektiva tužitelja  identificira neke od ključnih problema u procesuiranju krivičnih djela počinjenih iz mržnje. Izvještaj nudi niz preporuka koje su usmjerene na unaprjeđenje postojeće regulative, ali i prakse procesuiranja krivičnih djela počinjenih iz mržnje, a primarno su namijenjene zakonodavnim i tijelima izvršne vlasti, tužiteljstvima i policiji, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te centrima za edukaciju sudaca i tužitelja. Pored toga, izvještaj je namijenjen svim stručnjacima i praktičarima koji se bave problematikom procesuiranja zločina iz mržnje u Bosni i Hercegovini.
Ostavite komentar