BiH: Djeca sa ulice bez adekvatne pomoći

U Bosni i Hercegovini veliki broj djece raste bez osnovnih prava, a od svoje najranije dobi prepuštena su ulici, da prosjače ili obavljaju druge poslove.
Piše: 
Ivana Bilić, www.slobodnaevropa.org
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Zakonodavstvo ih ne prepoznaje, nemaju zdravstvene i druge legitimacije, nevidljiva su u pravnom sustavu. Prije pet godina u BiH su otvoreni i centri u kojima takva djeca mogu, bar djelimično, ostvariti svoja prava.

Iako nema točnih podataka o broju djece koja obavljaju poslove i prosjače na ulicama bh gradova, nevladine organizacije procjenjuju da se svakodnevno na ulici nalazi 650-tero djece. Nemaju topao dom, redovite obroke, mogućnosti za obrazovanje i igru.
 
Upravo zbog njih u pet gradova BiH 2009. godine uspostavljeni su dnevni centri za djecu koja obavljaju rad na ulici. Inicijativu za njihovo uspostavljanje dalo je udruženje 'Zemlja djece' iz Tuzle.
 
''Jednostavno, trebalo je raditi s ovom djecom, prije svega na razvijanju nekakvih higijenskih i kulturnih navika, trebalo je raditi vaspitno, jer ova djeca su, nažalost, bila zapuštena u svakom pogledu. Njima su bila oduzeta ona najosnovnija dječja prava, od prava na školovanje, obrazovanje, do prava na igru. To su bila djeca bez zdravstvenog osiguranja, vrlo često djeca koja nisu bila uopće upisana u matične knjige rođenih“, kaže Sabiha Srna iz ovog udruženja.
 
U Sarajevu od 2013. godine Služba za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku djeluje u sklopu Kantonalne javne ustanove Disciplinski centar. U ovom centru radi se sa djecom oba spola starosti od pet do osamnaest godina.
 
Elvedin Zuko, šef Službe za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku, napominje da djeca u Centar dolaze samo na dobrovoljnoj osnovi.
 
''S obzirom da djeca dolaze i sa roditeljima, i djeca mlađa od pet godina, po zakonu o socijalnoj zaštiti mi ne možemo vratiti nikoga, tako da primimo i roditelje i djecu, koji izraze potrebu da tu obave neke higijenske potrebe, da se okupaju, da jedu, tako da primamo i roditelje sa malom djecom“, pojašnjava Zuko.
 
Cijeli tekst možete pročitati ovdje. 
 
 
Ostavite komentar