Belmin Kozić: Priča koja se ne smije ponoviti

Čini se da je agonija porodice Kozić oko izgradnje lifta za nepokretnog Belmina završena – selidbom u drugi stan.
Piše: 
diskriminacija.ba; foto:VIPK
Podijeli ovaj članak: 
Nakon nekoliko godina borbe za izgradnju lifta koji bi olakšao kretanje njenog nepokretnog sina Belmina, Fatima Kozić je odlučila da ipak proda stan i preseli se u zgradu koja ima pristupnu rampu. ''Stan iziskuje mnogo ulaganja, jer je polufinalno uređen, ali valjda će se već nekako i to srediti“, izjavila je Fatima Kozić, Belminova majka.
 
Dječak Belmin Kozić (1998.) iz Konjica, boluje od cerebralne paralize. Da bi izašao iz stana na trećem spratu, išao u školu, Belmina je bolesna majka Fatima morala da nosi na leđima. Svakog dana.
 
Inicjativu za izgradnju vanjskog lifta pokrenulo je 2009. godine udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju ''I'' i Prva osnovna škola u Konjicu koji su organizovali humanitarni koncert na kome je prikupljeno 10.000 KM. Međutim, lift se nije mogao izgraditi zbog komšija i neodgovornog rada općinskih službi, koje su tek pod pritiskom javnosti napravile valjanu urbanističku saglasnost.
 
Iz šestog pokušaja, u novembru prošle godine, Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK, donijelo je riješenje kojim su odbijene žalbe dvoje komšija i proglašene neosnovanim po svim tačkama, te je put za izgradnju lifta otvoren po prvi put nakon 4 preduge godine.  
 
Na žalost, porodica Kozić nema više snage za borbu oko jednog lifta. 
 
„Sretni smo zbog uspjeha ove akcije i ponosni na činjenicu da smo uklonili prepreku u izgradnji invalidskog lifta. Majka je ipak odlučila drugačije. Ne želi lift, jer je on prouzrokovao previše patnje i bola. Poštujemo njenu odluku. Mi se zahvaljujemo svima onima koji su pokazali i mrvicu saosjećanja za ovo dijete. Dalja naša misija po ovom pitanju bit će pouka da se ovakav slučaj više nigdje u Bosni i Hercegovini ne smije da ponovi. Belminu i svim ostalim ugroženim sugrađanima bit ćemo kao i do sada dragocjena podrška i štit od nepravde ma od koga dolazila. Majka Fatima je žena heroj i jako sam ponosan na sve ljude i prijateljstvo koje smo izgradili svi zajedno u ovoj priči“, rekao je Adis Muhibić, voditelj Belminovog tima i predsjednik VIPK. 
 
Prema podacima iz 2007. godine, u Konjicu je evidentirano više od 300 osoba sa poteškoćama u razvoju, među kojima je i veliki broj djece koja se susreću s različitim problemima.
 
Nadajmo se da se ono što se dogodilo Belminu, neće ponoviti nijednom od njih. 
 
Ukoliko želite da podržite i pomognete porodici Kozić, možete se obratiti udruženju ''Volonteri i prijatelji Konjica''. 
 
Ostavite komentar