„Dvije škole pod jednim krovom“: Vlada HNK bez plana i stava

Iako je presuda o ukidanju ove prakse u dvije škole u Čapljini donesena, vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i škole, ne žele da se očituju prije nego što ona postane pravomoćna.
Piše: 
Berislav Jurić, foto: Berislav Jurić
Podijeli ovaj članak: 

Kada Ministarstvo obrazovanja dostavi informaciju, Vlada će ju uvrstiti na dnevni red neke od svojih sljedećih sjednica i ne možemo unaprijed govoriti, budući da je sud odlučio da je rok za izvršenje presude početak rujna“ rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

No, druge tužene strane, koje prema presudi moraju zajedno sa županijskim ministarstvom, odnosno Vladom, okončati izvođenje nastave po principu ''dvije škole pod jednim krovom'', nisu se željele očitovati o presudi.  Iz ravnateljstva Osnovne škole Čapljina nam je poručeno kako ravnatelja nema, dok je njegov kolega iz Osnovne škole Vladimira Pavlovića, Zoran Bukmir, rekao kako je za presudu čuo samo iz medija i nije ju želio komentirati. Za presudu je čula ravnateljica Osnovne škole Stolac, Zdravka Marijanović, ali ju smatra nepravomoćnom.

Ne komentiram presude koje nisu pravomoćne“ rekla je ravnateljica Marijanović poručivši kako ćemo se čuti drugom prilikom.

Presuda je korak za bolju BiH

Ministar obrazovanja i znanosti Federacije Bosne i Hercegovine, Damir Mašić, kaže kako će ravnatelji škola učiniti ono što odluči županijska vlada i ''što im se kaže''. U ovo pitanje će se uključiti županijska vlast i od ovoga će sigurno najviše koristi imati djeca, koja su godinama bila razdvajana“ rekao je za portal Diskriminacija ministar Mašić naglasivši kako je presuda o ukidanju ove prakse veliki pomak za Bosnu i Hercegovinu. Presudu smatram pozitivnim korakom u procesu razbijanja diskriminacije u obrazovnom sustavu i ona je vjetar u leđa onima koji žele da BiH bude bolja zemlja“, rekao je ministar Mašić. Dodao je kako se ovaj problem, koji je ''lokaliziran'' samo u Federaciji BiH, a prisutan je i u Republici Srpskoj, mora riješiti jer, ukoliko se ne riješi, samo je pitanje dana kada će to postati jedan uvjeta Europske unije.

No, pred rješenje ovoga problema, čije rješavanje zatraženo još 2002. godine, već se stavljaju moguće zapreke. Tako je županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Zlatko Hadžiomerović, u izjavi za jedan bh tjednik rekao kako je ministarstvo jednim dijelom nemoćno. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj nadležnosti da se ta odluka provede. Međutim, bojim se da i nemamo neke široke ingerencije u ovom slučaju. Mi nemamo nadležnosti nad općinskim vijećima i ne možemo im narediti ukidanje pravnih subjekata koje su oni osnovali. Mi bismo željeli izvršiti spajanje pravnih subjekata, jer bismo na taj način smanjili troškove. Ali je diskutabilno je možemo li narediti nekomu, odnosno općinama, da izvrši ujedinjenje škola, jer su upravo općine njihovi osnivači. Pretpostavljam da to izlazi van naših nadležnosti“, rekao je tjedniku Dani ministar Hadžiomerović dodavši kako će poštivati odluku suda ''u onoj mjeri u kojoj nam naše nadležnosti dopuštaju''.

U presudi je navedeno kako osnovne škole u Stocu i Čapljini provode i izvršavaju zacrtane planove i programe koje donosi Županija, ali i da potpuno samostalno organiziraju svoj rad, od utvrđivanja radnog vremena, plana korištenja školskog prostora, obrazovanja školskih odjeljenja te da prilikom upisa u prvi razred djecu razdvajaju po nacionalnoj osnovi i tvore jednonacionalna odjeljenja.

Za sve su krive fotelje

S druge strane, građani Čapljine misle kako je najveći problem dvije škole pod jednim krovom, ipak samo politika koja ne stavlja boljitak za djecu u središte ovog problema. Tako su Čapljinci, koje smo sreli pred čapljinskom školom rekli kako su ipak za sve krive fotelje.  „Zašto bi se ujedinili u jednu školu? Pa onda bi posao izgubio jedan direktor i jedna administracija bi morala dobiti otkaz, a to njima nije u cilju“ jedan je od komentara Čapljinaca, koji su pak složni u jednom, a to je da djeca izvan škole funkcioniraju normalno, da se druže i da je to najvažnije. Unatoč brojnim nastojanjima, stav načelnika Općine Čapljina nismo uspjeli dobiti. Politika, kako kažu i sami Čapljinci, ima važnijeg posla od budućnosti njihove djece.

I sam ministar Mašić kaže kako je politika zakazala, ali da se pokazalo da nevladin sektor, koji je pokrenuo ovaj slučaj pred sudom, pokrenuo ono što politika nije mogla ili nije htjela pokrenuti. Podsjećamo, Općinski sud u Mostaru donio je presudu kojom nalaže Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a da ukine praksu odvojenog obrazovanja bošnjačke i hrvatske djece u ove dvije škole do 1. rujna ove godine. Provedbom ove presude konačno bi se prekinula dugogodišnja praksa razdvajanja šestogodišnje djece po nacionalnoj osnovi i od malena se učili na neprihvaćanje različitosti. Bio bi to prvi, ali veliki korak da se ukine takva praksa i u ostale 52 škole u BiH koje funkcioniraju na tom principu.

Ostavite komentar