Zločin iz mržnje: zbog čega nam je potreban zakon?

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje nastavlja lobiranje za usvajanje amandmana na Krivični zakon FBiH. Tim povodom, predstavljen je rad Koalicije u 2013. godini u Mediacentru Sarajevo.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Konferenciju su organizovalie Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Fondacija Mediacentar (FMC). Rad Koalicije predstavile su Snježana Ivandić (ADI), Vladana Vasić (Sarajevski otvoreni centar)  i Tatjana Udovičić (Vijeće za štampu BiH).
 
Na događaju su također govorilie i Besima Borić, predstavnica Kluba parlamentarki pri Parlamentu Federacije BiH, i Miroslav Živanović, ispred Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu. Diskusiju je moderirala Nidžara Ahmetašević, novinarka. 
 
Napomenuto je da će govor mržnje kao način komunikacije jačati približavanjem predizborne kampanje u BiH, zbog čega je potrebno hitno donijeti izmjene Krivičnog zakona FBiH kako bi ovakvi slučajevi mogli biti sankcionisani. 
 
"Ideologija i govor mržnje usko su povezani još od 1992. godine. Zato BiH mora donijeti pravni mehanizam koji će regulirati ovu oblast. Teško je u zemlji koja je prošla katarzu uopšte govoriti o govoru mržnje. U BiH postoji nepovjerenje da li političar ima pravo da kaže sve što želi, pa čak i kada je u pitanju govor mržnje", naglasila je Snježana Ivandić Ninković.
 
Amandmani na Krivični zakon u Republici Srpskoj su već usvojeni, dok je u Parlamentu Federacije usvojen jedan amandman u Predstavničkom, ali ne i u Domu naroda. Njima bi, između ostalog, za govor mržnje bila predviđena i kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Ostavite komentar