Zaposlenje kao spas za žene izložene nasilju

U zemlji koja je pogođena hroničnom nezaposlenošću i visokom stopom nasilja nad ženama, ekonomsko osamostaljivanje žena je jedini izlaz iz začaranog kruga nasilja u porodici.
Piše: 
Ajdin Perčo, video: Berina Džemailović
Podijeli ovaj članak: 
Prema istraživanju koje je provela Agencija za ravnoporavnost spolova BiH navodi se da je gotovo polovina žena makar jednom u životu bila izložena nekoj od vrsta nasilja, kao i to da je najčešći oblik zlostavljanja kojem su izložene psihičko nasilje, a da je 24% žena pretrpilo i neki oblik fizičkog nasilja. 
 
Specifičnost ove situacije u BiH jeste i ta da se ovaj fenomen događa u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj prema zvaničnim statistikama postoji preko 40% nezaposlenih. Od tog broja, žene su u nepovoljnijoj situaciji na tržištu rada nego muškarci. Na taj način su žene koje su žrtve nasilja a finansijski ovise o suprugu dovedene u bezizlaznu situaciju. Mogu da biraju siromaštvo ili nasilje.
 
S ciljem da se doprinese rješavanju ovog problema, Udruženje “Infohouse“ koje je osnovano 2003. godine, je pokrenulo projekat “Reci NE nasilju, reci DA ekonomskoj nezavisnosti“. U 2011. i 2012. godini ovaj program je bio namijenjen nezaposlenim ženama koje su namjeravale pokrenuti start up biznise te su im se iz fonda dodjeljivala određena sredstva. U 2013. je došlo do promjene i novac se dodijelio nezaposlenim ženama koje su bile žrtve nasilja a imale su projektnu ideju koju je “Infohouse“ podržao novčanim sredstvima.
 
Korisnice sredstava su se birale u saradnji sa sigurnim kućama koje vode Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva te Medico iz Zenice. Prošle godine bilo je 26 žena korisnica pomoći, a novim ciklusom programa je predviđeno učešće 20 žena kojima se dodjeljuju iznosi od 2,000 KM kao i pomoć pri razvijanju i implementaciji projektnih ideja. 
 
Jedna od korisnica ove pomoći jeste i A.A., koja je bila žrtva fizičkog nasilja u porodici a sad vodi pansion za cuke zahvaljujući pomoći koju je dobila. Njena priča je inspiracija za mnoge slične žene da i same pokušaju izaći iz začaranog kruga nasilja i siromaštva kroz pokretanje privatnog biznisa.
 
 
 
“Ja sam proširila posao, nema stajanja, Hvala Infohouse...moj život se preokrenuo, prešla sam na uzgoj šampinjona, imam toliko posla da ne mogu stići. Vi ste moj život preokrenuli na bolje.“ T.R., Vareš
 
“Posao nam super ide, od krave smo dobili tele koje smo prodali i kupili konja, hranimo porodicu od mlijeka.“, D. M., Zenica 
 
“Kupila sam 11 koza, a danas ih imam 20. Prezadovoljna sam, sve mi ide kako treba, imam tržište i ljude koji mi otkupljuju proizvode. Hvala vam što ste mi pomogli, cilj mi je da se proširim još više.“  Š. H., Zenica
 
“Završila sam obuku i stekla zanimanje šnajderice, sad pravim cekere, torbe, nesesere, haljine itd. Prezadovoljna sam.“ Dž. H., Zenica
 
Iz Udruženja “Infohouse“ navode da je većina žena koje su aplicirale iz ruralnih područja i da je to velika stvar jer su te žene pokazale hrabrost uprkos stigmatizaciji kojoj su bile izložene. Nova ciklus programa će dati šansu novim ženama da se prijave i ostvare uspjeh u poslu. Iskustva dosadašnjih korisnica pokazuju da je to itekako moguće. 
 
Ostavite komentar