Završen protest “Moje pravo”: Minimalni zahtjevi za velike potrebe osoba sa invaliditetom u FBiH

Osobe sa invaliditetom na današnjim protestima poručile da neće odustati od borbe za dostojanstvenijim i boljim životnim uslovima.
Foto: 
Nejra Hasečić
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) organizovala je danas mirni protest ispred zgrade Vlade FBiH, i uputila zahtjeve koji se tiču unaprjeđenja prava za djecu i osobe sa invaliditetom u ovom entitetu.

“Zahtjevi su minimalni za dostojanstvo svih lica sa invaliditetom na nivou FBiH. Koliko god ti zahtjevi zvuče ambiciozno, oni to nisu, s obzirom na činjenicu da je država BiH 2010. ratifikovala UN Konvenciju za prava osoba s invaliditetom i bio bi red da se zakonodavci malo više bave sprovedbom svojih potpisa i odluka”, za Diskriminacija.ba kaže član Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH Damir Salkić.

Iz Unije su upućeni zahtjevi koji se tiču izmjena Nacrta zakona o pružanju materijalne podrške osoba sa invaliditetom, osnivanja Ureda pravobranilaštva za djecu i osoba sa invaliditetom pri Vladi FBiH, isplate jednokratne novčane pomoći za djecu i osobe sa neratnim invaliditetom, donošenja novih i izmjene i dopune postojećih zakona koji definišu prava djece i osoba sa neratnim invaliditetom, i djelovanja organizacija sa invaliditetom u FBiH.

Osim toga zatražena je smjena rukovodstva Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, kao i hitno provođenje detaljne inspekcije i uvođenje sistema stalnih inspekcijskih nadzora u svim ustanovama socijalne zaštite.

Predstavnici Unije zahtjeve su uručili lično i u zgradi Vlade razgovarali sa premijerom Federacije, Nerminom Nikšićem i ministrom rada i socijalne politike, Adnanom Delićem, koji su im obećali da će raditi na rješavanju zahtjeva. 

"Svi zahtjevi su realni, oko svih zahtjeva ćemo sjediti, pregovarati, dogovarati, tražiti najbolja rješenja", rekao je Delić u svom obraćanju medijima. Objasnio je da je potrebno da i druga resorna ministarstva preuzmu dio obaveza, te da u ovom trenutku ne može obećati da će svi zahtjevi biti ispunjeni ali da će raditi na zajedničkom rješavanju svih problema.

Član pregovaračkog tima Unije, Edo Čelebić za Diskriminacija.ba kaže da iz ove organizacije očekuju da Vlada FBiH ozbiljno shvati upućene zahtjeve i da što prije zajedno počnu raditi na njihovom rješavanju.

“Naravno da očekujemo ispunjenje svih zahtjeva. Za prvi zahtjev očekujemo pregovore hitno, a samo donošenje zakona na jesen. Očekujemo i hitne inspekcijske nadzore u ustanovama socijalne zaštite. Svi zahtjevi, osim petog (o izmjenama i dopunama postojećih zakona za djecu i osobe sa neratnim invaliditetom), u potpunosti su ostvarivi do kraja kalendarske godine”, kaže Čelebić.

Nakon predatih zahtjeva i razgovora u Vladi Čelebić se obratio prisutnima ispred zgrade Vlade poručivši im da imaju razloga da budu zadovoljni što su danas bili tu. 

Dostojanstvo, prije svega

Smjena rukovodstva, provođenje inspekcije i stalnog nadzora Zavoda za zbrinjavaje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, jedan je od upućenih zahtjeva, a organizatori protesta poručuju da za realizaciju toga nije potrebno mnogo vremena.

“Za smjenu rukovodstva nije potrebno mnogo vremena. Međutim, jednako važno je i da se uspostave mehanizmi da se Pazarić više nikada ne nađe u fokusu javnosti po aferama i ružnim stvarima. Neophodno je čitav koncept rada u Pazariću, ali i drugim sličnim ustanovama učiniti transparentnim, efikasnijim i posebno naglašavamo svrsishodnijim potrebama korisnika”, kaže Čelebić.

Damir Salkić kaže da se u Zavodu Pazarić nalaze štićenici sa visokom stopom invaliditeta i da je, prema posljednjim saznanjima o radu ove institucije, odnos prema štićenicima Zavoda “ispod minimuma ljudskog dostojanstva”.

Iz Unije su na današnjim prostestima poručili da očekuju hitnu reakciju nadležnih po pitanju svih upućenih zahtjeva, te da neće odustati od borbe za ostvarivanje prava svih osoba sa invaliditetom.

“Planovi su nam da intenzivno radimo na jačanju Unije, zagovaranju za donošenje važnih zakona za našu populaciju, izmjene onih koji su loši i ukidanje dugogodišnje diskriminacije osoba sa invaliditetom”, kaže Čelebić naglašavajući da su “potrebe osoba sa invaliditetom mnogo veće” od onih koje su navedene u zahtjevima.

Nekoliko stotina okupljenih građana podržali su proteste i pridružili se borbi u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom.

"Nećemo dati mnogo vremena Vladi, pritiskat ćemo ih svaki dan i nećemo postavljati preduge rokove, jer mi zaista nemamo vremena. Život ne može da čeka", kazao je Čelebić u svom obraćanju prisutnima.

Ostavite komentar