Upitnik SOC-a o nasilju u porodici za LGBTIQ osobe

Upitnik se radi u sklopu istraživanja SOC-a čiji je cilj pružiti što efikasniju zaštitu LGBTIQ osobama, žrtvama nasilja u porodici.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

U okviru istraživanja o nasilju u porodici nad lezbejkama, gej, biseksualnim, trans i interspolnim osobama, Sarajevski otvoreni centar (SOC) poziva LGBTIQ osobe da ispune anonimni upitnik čiji će rezultati biti korišteni za kreiranje preporuka u borbi za unapređenje zaštitnih mehanizama o nasilju u porodici.

Riječ je o anonimnom upitnika koji sadrži 19 pitanja, a iz SOC-a ističu da prilikom učešća u anketi neće prikupljati lične podatke, ali da zadržavaju pravo da za potrebe istraživanja citiraju neke od odgovora koji budu navedeni u upitniku.

Cilj istraživanja je, kako navode, pružiti što efikasniju zaštitu LGBTIQ osobama žrtvama nasilja u porodici, prvenstveno kroz unapređenje mehanizama za pružanje zaštite od nasilja u porodici (policija, centri za socijalni rad, sigurne kuće).

“Za potrebe istraživanja koristit ćemo se definicijom porodice iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), a to su bračni i vanbračni partneri i njihova djeca (zajednička ili iz ranijih zajednica); srodnici: krvni srodnici i srodnici iz odnosa potpunog usvojenja u pravoj liniji bez ograničenja, a u pobočnoj liniji zaključno sa četvrtim stepenom; očuh, maćeha; usvojenik i usvojilac iz odnosa nepotpunog usvojenja; srodnici po tazbini zaključno sa drugim stepenom; staralac i štićenik, hranilac i hranjenik; bivši bračni i vanbračni partneri i njihova djeca (zajednička ili iz ranijih zajednica) i njihovi roditelji, uključujući očuha i maćehu”, navode iz SOC-a.

U svrhu istraživanja i preporuka koji će biti izvedeni na osnovu rezultata istraživanja i upitnika, iz SOC-a navode da će istospolne zajednice biti tretirane kao porodice, iako ovaj oblik porodice nije zakonski prepoznat u BiH.

Anonimni upitnik dostupan je na ovom linku.

Ostavite komentar