Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH organizuje proteste u Sarajevu

Protesti su zakazani za 9. maj 2023. ispred zgrade Vlade FBiH sa početkom od 15 sati.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnim zakonskim uređenjem statusa osoba sa invaliditetom i nastavili borbu za svoja prava, Unija osoba i organizacija osoba sa invalitetom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) organizuje proteste 9. maja u Sarajevu, ispred zgrade Vlade FBiH sa početkom od 15 sati.

"Cilj ovih protesta je da ukažemo na katastrofalan položaj osoba sa invaliditetom i da pokrenemo procese koji bi trebali omogućiti da budu usvojeni povoljni zakonski okviri i druga rješenja koja bi omogućila osobama sa invaliditetom pristojan život", poručili su iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom.

Pozvali su sva udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom da svojim prisustvom pokažu jedinstvo i stav da bez njih neće biti moguće odlučivati o budućnosti osoba sa invaliditetom, kao i sve građane/ke da im se pridruže na protestu ili podijele informacije o protestu putem društvenih mreža.

Osim toga, naveli su i da od nadležnih organa očekuju saradnju kako bi protest prošao u najboljem redu i kako bi svi učesnici sigurno stigli, a potom i napustili plato ispred zgrade Vlade FBiH.

Iz Unije su poručili da protestima nastavljaju svoju borbu za izjednjačavanje prava u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom.

Ostavite komentar