Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH: Nadležni ignorišu zahtjeve

Iz Unije saopštili da od Vlade FBiH i federalnog parlamenta nisu dobili odgovore na zahtjeve upućene na protestima održanim 19. avgusta ove godine ispred Zavoda Pazarić.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Nejra Hasečić
Podijeli ovaj članak: 

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) izdala je saopštenje u kojem navode da je istekao rok za ispunjenje zahtjeva upućenih Vladi FBiH i federalnom parlamentu, na protestima koji su ispred Zavoda Pazarić održani 19. avgusta ove godine.

Iz ovih insitutucija, do danas, Unija nije dobila povratnu informaciju osim, kako su naveli, da je jedna od njihovih “urgencija dostavljena iz kabineta premijera, do naznačenih adresa u Vladi”.

“Ovime su Vlada FBiH, ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić pokazali jasno i nedvosmisleno nepoštovanje prema Uniji i našoj borbi za prava osoba sa invaliditetom, ali i prema osobama sa invaliditetom uopšte”, saopštili su iz Unije.

Iz Unije su naveli da šutnja federalnog premijera Nermina Nikšića, predsjednice parlamenta Marinković Lepić, kao i “skandalozno ponašanje i istupi ministra Delića”, prijetnje novinarima, uzbunjivačima, zamjene teza, skretanje pažnje sa suštine problema i aktivnosti na samopromociji kojima zamajava javnost nakon objave snimaka nasilja nad korisnikom “usluga” Zavoda Pazarić, pokazuju da u budućnosti očekuju “bahat odnos, nadmenost i isključivost” u odnosu vlasti prema Uniji, ali i osobama sa invaliditetom uopće.

Takav odnos se, kako su istakli iz Unije, ne odnosi na one koji su žmirili na realne probleme osoba sa invaliditetom, kao i na snimke nasilja, ili na one koji su javnim nastupima “branili” trenutnog direktora Zavoda Pazarić i Vladu FBiH u cjelini. Te osobe, navode iz Unije, imaju otvorena vrata i razumijevanje vlasti u svakoj prilici i svakom trenutku.

Iz Unije su najavili da će u narednim danima poduzeti brojne aktivnosti kako bi ove teme ostale u fokusu javnosti, a nagomilani problemi došli na dnevni red institucija i bili riješeni u najboljem interesu osoba sa invaliditetom. O tome će, kako su naveli, obavijestiti javnost.

Ostavite komentar