Trideseta godišnjica od smrti Srđana Aleksića

Srđan Aleksić ubijen je u Trebinju 1993. jer je spasio svog sugrađanina Alena Glavovića.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
laktasi-info.com
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Danas je navršeno 30 godina od tragične smrti Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja kojeg su ubili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) jer je spasio život svom sugrađaninu Alenu Glavoviću, podsjetile su nevladine organizacije koje, u čast Aleksića, od prošle godine dodjeljuju regionalnu novinarsku nagradu.

„21. januara 1993. godine četvorica pripadnika VRS počeli su da maltretiraju i tuku Alena Glavovća. Srđan Aleksić im je prišao i rekao da ostave čovjeka na miru, na šta su se oni okrenuli prema njemu i počeli da ga krvnički prebijaju i udaraju kundacima pušaka. Srđan je pao u komu i nakon šest dana izdahnuo u bolnici. Alen Glavović je uspio da pobjegne i on danas sa porodicom živi u Švedskoj. Svake godine posećuje Srđanov grob i ostavlja cvijeće na njemu“, piše u saopštenju organizacija.

Srđanovo ubistvo se desilo u centru Trebinja, u blizini policijske stanice i gradske pijace, naočigled svih, a šutnja o ovom ubistvu trajala je do 2007. godine, kada su, kako piše u saopštenju, novinari iz regiona počeli aktivno da pišu o sudbini Srđana Aleksića.

Srđan je potom postao simbol i stvarni heroj ratova iz devedesetih godina, a gradovi na postjugoslovenskom prostoru počeli su nazivati ulice, bulevare, pasaže po njegovom imenu.

U saopštenju piše da su rijetki Trebinjci pričali da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, „zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu, protestovao i bacio pušku“. Ispričali su i da je i prije tragičnog dana, on u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca, a kako se navodi u saopštenju, njegov sugrađanin Ljubiša Gluščević rekao je da Srđan zaslužio spomenik "veći od Njegoševog i Dučićevog", jer je odbranio čast i obraz Trebinja u zlim vremenima.

Nakon Srđanove smrti, njegov otac Rade Aleksić je u čitulji, kako se navodi u saopštenju, između ostalog, napisao da je Srđan umro „vršeći svoju ljudsku dužnost", a u dokumentarnom filmu snimljenom o Srđanu, je izjavio da „Srđova pogibija ima poruku, poruku za budućnost, poruku čovjeka za čovjeka. Mi koji živimo treba da vidimo tu poruku, da je gajimo i da je koristimo, kao nešto što će pomoći da dobro zavlada”.

Srđan Aleksić imao je 26 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Saopštenje su izdali Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“.

Novinarske nagrade "Srđan Aleksić" su se do prošle godine dodjeljivale medijima, novinarkama i novinarima iz BiH, a od prošle godine je dodjela nagrade proširena na regionalni nivo.

„Njegov čin i ime simbolizuju vrijednosti koje nastoji da afirmiše i ova regionalna novinarska nagrada, a to su građanska hrabrost i odgovornost, solidarnost, ljudskost, pravo na slobodu mišljenja, pravo da se bude drugačiji“, piše u saopštenju.

Regionalna nagrada se dodjeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije: za novinarsku hrabrost i izuzetnost, za doprinos zajednici i za medije. Regionalne nagrade su uručene na svečanosti u Banjaluci, 10. decembra 2022. godine, na Međunarodni dan ljudskih prava, a dobitnici su Viktor Ivančić, Tamara Skrozza i portal KRIK, a osnivači dodjeljivanja ove nagrade kažu da će nastojati ovu praksu dodjeljivanja regionalne nagrade nastojati održati i u narednim godinama.

Ostavite komentar