Street Arts Festival u Mostaru: Javni prostor pripada svima

U Mostaru će se od 1. do 8. septembra osmi put održati festival koji slavi uličnu umjetnost – Street Arts Festival. Festival će i ovaj put posjetiti umjetnici i umjetnice iz više bh. gradova, ali i iz Hrvatske, Španije, Italije, Njemačke, Brazila.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Street Arts Festival
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Street Arts Festival fokusira se na javni prostor i okuplja afirmisane umjetnike, ali i mlade stvaraoce koji rijetko imaju priliku javnosti na sličan način predstaviti svoj rad.
 
"Ove godine imamo djevojčicu od 15 godina koja će prvi put crtati mural, to mi je odlično. Dajemo priliku ljudima da prvi put oslikavaju murale, a plus su tu i profesionalci. Kombinacija afirmiranih i neafirmiranih umjetnika okupljenih u jednu platformu", kaže Marina Đapić, jedna od organizatorica festivala, i dodaje da se u sklopu festivala organizuju i samostalne izložbe, performansi, koncerti i svirke.
 
Organizatori festivala okupljeni su u neformalnu grupu koja sarađuje sa nevladinim organizacijama. Inspiraciju za festival pronašli su u javnom prostoru i gradu Mostaru.
 
"Nekako me javni prostor Mostara inspirirao jer se tada niko nije bavio s njim konkretno. Baš je bilo napušteno, zapušteno. Onda gledaš sve te ruševine i znaš da ih ne možeš popraviti, da se neće izgraditi, ali su super intrigantne za umjetničko djelovanje", objašnjava Marina.
 
Ove godine na festivalu će gostovati brojni umjetnici i umjetnice među kojima su i Lunar (Hrvatska), Rikardo Druškić, Benjamin Čengić, Amela Memić (BiH), Sokaruno (Njemačka), Zesar Bahamonte (Španija), Luca Ledda (Italija).
 
Rad nastao na festivalu, foto: Ajdin Kamber
 
Slogan festivala "The Future of Public Space" ukazuje da je potrebno gledati u budućnost i da javni prostor treba svugdje da bude otvoren za ljude, umjetnost i širenje kreativnog djelovanja. S obzirom na to da se ulična umjetnost i dalje često doživljava kao oblik vandalizma, Marina ističe da je bilo određenih problema prilikom realizacije festivala, ali da je više pozitivnih reakcija.
 
"Toliko je pozitivnih da to preovladava. Naravno da je ljudima bilo neobično da gledaju šta ovi rade, šta ovi crtaju. Uličnu umjetnost ljudi obično povezuju s vandalizmom", kaže Marina, i dodaje da umjetnici koji rade u javnom prostoru moraju biti spremni na takve reakcije.
 
Dosadašnji radovi nastali na prošlogodišnjim festivalima nisu bili dominantno društevno angažovani, nego su više bili usmjereni ka estetizaciji prostora i nastojanju da se umjetnost približi ljudima. 
 
"Neki radovi imaju pozadinske priče, ali većinom je to donošenje estetike, pozitive i generalno kreativne energije u javni prostor."
 
Iako festival svojom strukturom nije klasični muzički ljetni festival, dio programa će se sastojati i od koncerata i nastupa. Na pitanje zašto bi mladi trebali izabrati baš ovaj festival, Marina odgovara: "On nudi jednu stvarno dobru energiju koja se reflektira u još bolju energiju. Ko god da dođe, mi se sigurno na jedan poseban način povežemo i nastaju neka lijepa poznanstva, nova prijateljstva i mislim da ljudima može biti stvarno zanimljivo gledati proces nastajanja nekog murala, što nije baš svakidašnja pojava. Isto tako, tu je off program koji je stvarno dobar. Gotovo svi sadržaji su besplatni."
 
Više informacija o ovogodišnjem festivalu možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar