Socijalno preduzetništvo u Brčko Distriktu

Kako prenosti portal UDAR, socijalno preduzetništvo dobilo je svoj zakonski okvir u Brčko Distriktu, kada je Vlada BD usvojila Nacrt zakona o socijalnom poduzetništvu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

“Socijalno poduzetništvo je inovativni, novi pristup i način rješavanja društvenih problema poput socijalnih, zdravstvenih, ekoloških pitanja kao i svega onog što Vlada, kroz druge programe, može teško ostvariti. Tu mislim na zapošljavanje kategorija stanovništva koje su teže za uposliti, dakle osoba koje spadaju u marginalne skupine, tako da će to biti jedan od osnovnih uvjeta za stjecanje statusa socijalnog poduzeća”, kazao je Pero Gudeljević, predstavnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu.

Gudeljević je pojasnio kako se pod socijalnom ekonomijom podrazumijeva ekonomija čiji svrsishodni cilj nije ostvarivanje dobiti, te će kroz ovaj zakon biti regulirano da 49 posto dobiti ovih poduzeća može biti podijeljeno među vlasnicima kapitala, odnosno suvlasnicima firmi, što će biti jedan od uvjeta poduzećima za stjecanje statusa socijalnog.

Više informacija možete dobiti ovdje.

Ostavite komentar