Serijal webinara o zagovaranju, lobiranju i građanskom učešću u donošenju odluka za osobe s invaliditetom

Iz Organizacije amputiraca UDAS poručuju da u BiH još uvijek postoji značajan broj osoba sa invaliditetom koji nisu imali prilike učestvovati u edukaciji ove vrste.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Organizacija amputiraca UDAS, Helsinški parlament građana Banja Luka i Udruženje građana "Nešto više" tokom jula ove godine organizuju serijal webinara na temu zagovaranja, lobiranja i građanskog učešća u donošenju za osobe s invaliditetom iz BiH.

“Izgradnja i podizanje zagovaračkih kapaciteta osoba sa invaliditetom je kontinuiran proces i mi smo stavili akcenat na naše prioritetne korisnike-članice Mreže žena sa invaliditetom i članove Mreže preživjelih od mina-dvije neformalne mreže koje su nastale u projektu, kao i na druge osoba sa invaliditetom iz BiH”, za Diskriminacija.ba kaže Amir Mujanović, projekt menadžer Organizacije amputiraca UDAS.

Webinarima će se, kako kaže Mujanović, nastojati proširiti znanja učesnika o značaju participativnog donošenja odluka, prepoznavanju koraka i tehnika javnog zagovaranja, identifikaciji odgovarajućih kanala komunikacije, tehnika javnog zagovaranja i mehanizama građanskog učešća za sprovođenje akcija javnog zagovaranja organizacija osoba sa invaliditetom u njihovim lokalnim zajednicama.

Osim toga, Mujanović kaže da je cilj webinara i da se učesnici upoznaju sa primjerima iz prakse u korištenju mehanizama građanskog učešća u donošenju odluka, kao i da tokom webinara izrade vlastiti plan akcije javnog zagovaranja o odabranoj temi za unapređenje položaja i prava osoba sa invaliditetom u loklanoj zajednici.

Webinari će se održati putem Zoom aplikacije 8., 13. i 15. jula ove godine s početkom u 16:30 sati, a Mujanović kaže da se svi zainteresovani mogu prijaviti putem e:maila najkasnije do termina prve sesije, odnosno 8. jula.

Predavači webinara biće projektni konsultati: magistrica društvenih nauka u oblasti rodnih studija Mirna Dabić Davidović i diplomirani novinar i magistar socioloških nauka Aleksandar Živanović. Mujanović kaže da su Dabić Davidović i Živanović, tokom svog rada, do sada sarađivali sa brojnim organizacijama osoba s invaliditetom i predavali na brojnim treninzima i radionicama koje se tiču javnog zagovaranja i lobiranja za različite organizacije civilnog društva u BiH.

Mujanović je istakao kako je orgaizacija webinara na ovu temu veoma važna za osobe s invaliditetom zbog toga što u BiH još uvijek postoji “značajan broj osoba sa invaliditetom koji nisu imali prilike učestvovati u edukaciji ove vrste”.

Navedeni webinari će biti realizovani u okviru projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ koji finansira Evropska unija.

Ostavite komentar