Sensus: BiH treba unaprijediti sistem podrške u procesu osamostaljivanja mladih bez roditeljskog staranja

Educiranje profesionalaca iz pomagačkih struka direktno utiče na kvalitet pružanja podrške djeci i mladima bez roditeljskog staranja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UG Naša djeca
Podijeli ovaj članak: 

Stres profesionalaca u pomagačkim strukama koji svaki dan direktno rade sa djecom i mladima bez roditeljskog staranja, često je ignorisana tema i unutar samog sistema, pokazalo se kroz rad psihoterapeuta iz Centra za psihološku podršku Sensus.

Ova nevladina organizacija iz Mostara radi na poboljšanju psihosocijalnog razvoja, pružanju podrške i edukacije za djecu, mlade i odrasle, kroz preventivni, interventni, savjetodavni i radioničarski rad. Iz Sensusa su primijetili da zbog neuređenosti sistema, stručnjaci nemaju tačne informacije i evidenciju o djeci koja odrastaju bez roditeljskog staranja što je čest razlog za stres radnika u toj oblasti.

Neuređenost sistema koji dovodi radnike u situacije nejasnih informacija i nedostatka kontrole, samo je, kako ističu, još jedan u nizu okidača stresa koji dodatno iscrpljuje resurse koje imaju.

Zbog cjelokupne neuređenosti u ovoj oblasti, Udruženje Naša djeca je sa Sensusom organizovalo radionice kroz koje su odgajatelji Dječijeg doma Mostar i Udruženja Naša djeca imali priliku unaprijediti svoja znanja u pružanju podrške u procesu osamostaljivanja mladih bez roditeljskog staranja u Mostaru.

„Tokom dvodnevne radionice upravo smo i osvještavali i prepoznavali mehanizme nošenja sa stresnim situacijama, na kojim mjestima iste možemo poboljšati, proširiti, podržati. Učili smo i značajne tehnike za povlačenje i relaksaciju koji su zlatan alat za smanjivanje anksioznosti, stresa i poboljšanje prisutnosti“, rekla je Medina Kljako, voditeljica radionice.

Besplatni resursi za pomoć profesionalcima u pomagačkom sektoru

Iz Udruženja Naša djeca navode da osnaživanje osoba iz pomagačkih struka za konstruktivnije nošenje sa kriznim i stresnim situacijama direktno utiče na kvalitet podrške mladima bez roditeljskog staranja koji su sa njima u svakodnevnom boravku.

Izgradnja i održavanje zdravog sistema podrške kroz ljude kojima se okružujemo, kao i cjeloživotno učenje, kako navode, od ključne je važnosti za svakoga, a posebno za modeliranje nošenja sa životnim izazovima koji neminovno čekaju mlade po izlasku iz sistema.

,,Kroz radionice sam osvijestila da je vrlo značajno kreirati sisteme podrške u poslu kojim se bavim. Kako je za djecu sa kojom radim najznačajnije naše prisustvo, gdje ih prepoznajemo i možemo da ih sa tog mjesta u potpunosti obuhvatimo u njihovim potrebama, naučila sam i tehnike relaksacije, na čemu sam posebno zahvalna“, kaže M.B., učesnica radionice.

O zaključcima istraživanja na ovu temu, Udruženje Naša djeca i Centar Sensus će govoriti u okviru okruglog stola koje će biti održan 25. oktobra u Mostaru, kada će biti izdate preporuke i priručnik za rad sa djecom i mladima bez roditeljskog staranja.

Predstavljeni materijal bit će na raspolaganju široj javnosti kako bi se unaprijedio sistem podrške u procesu osamostaljivanja mladih bez roditeljskog staranja.

Centar za psihološku podršku Sensus i Udruženje Naša djeca već dugi niz godina rade sa mladima bez roditeljskog staranja, a okrugli stol organiziraju uz pomoć nositelja projekta: People in Need (PIN), čiji su članovi konzorcija Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više (NV). Projekat finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Ostavite komentar