Sarajevo: Promocija knjige "Kako ste?" novinarke Barbare Matejčić

Barbara Matejčić, slobodna hrvatska novinarka i urednica, krajem januara gostovat će u Sarajevu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Novinarka Barbara Matejčić koja je profesionalni rad posvetila društvenim temama, marginalizovanim skupinama i ljudskim pravima, održat će promociju svoje knjige "Kako ste?", u sarajevskom Pozorištu mladih, 30 januara. 
 
Na promociji će, pored autorice, govoriti i novinarka Kristina Ljevak, književni kritičar Đorđe Krajišnik i književnik Goran Samardžić, najavili su organizatori događaja iz Udruženja za afirmaciju i ravnopravnost "Posterus".
 
Dan poslije, zainteresovani građani sa novinarkom se mogu družiti na događaju "Kafa s Barbarom", koji će se održati u Art kinu Kriterion, s početkom u 18 sati.
 
Knjiga "Kako ste?" donosi priče o životima obespravljenih individua u hrvatskom društvu, koje se svakodnevno sukobljavaju s poteškoćama zbog svojih, često, društveno neprihvaćenih karakteristika kao što su pripadnost manjinskoj nacionalnoj skupini, invalidnost, psihičke poteškoće ili seksualna orijentacija.
 
Novinarka Barbara Matejčić sarađuje sa Dokumentarnim programom Trećeg programa Hrvatskog radija i sa međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudskopravaškim organizacijama. Nagrađena je za najbolje pisano novinarstvo u 2013. godini nagradom "Marija Jurić Zagorka" (Hrvatsko novinarsko društvo, 2014.), dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" (Centar za mir, 2013.), te priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2010. (Zagreb Pride, 2011.) Dobitnica je nekoliko evropskih stipendija za novinarski rad. 
Ostavite komentar