Sarajevo: Projekcija filma o mizoginiji u digitalnom dobu

Film prati četiri snažne žene koje se bore protiv mržnje na internetu, zahtijevaju odgovornost i izazivaju glavne online platforme YouTube i Facebook, državu, kao i same počinioce.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook(Meeting Point
Podijeli ovaj članak: 

U sarajevskom kinu Meeting Point će u četvrtak, 20. aprila ove godine biti prikazan film “Reakcija: Mizoginija u digitalnom dobu”. Film prati četiri snažne žene koje se bore protiv mržnje na internetu, zahtijevaju odgovornost i izazivaju glavne online platforme YouTube i Facebook, državu, kao i same počinioce.

“Više od 40.000 seksističkih uvreda, prijetnji silovanjem i smrću, montaža glave obezglavljene žene, snimke silovanja i provala u kuće – jednostavno nema šanse da ovakva vrsta mržnje ostane online. Političarke Laura Boldrini i Kiah Morris, YouTuberka Marion Seclin i mlada učiteljica Laurence Gratton izložene su ovom nasilju offline, u stvarnom životu. I prepuštene su same sebi”, između ostalog, piše u najavi za projekciju filma kojeg su režirale Lea Clermont-Dion i Guylaine Maroist.

Ulaz na projekciju filma je besplatan, a besplatne ulaznice za film preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

Nakon projekcije filma će biti održana panel diskusija na kojoj će se razgovarati o uticaju cyber nasilja.  

Program u kinu Meeting Point održava se u organizaciji Njemačke ambasade, u okviru obilaska ambasade Filmskog festivala o ljudskim pravima u Berlinu (Human Rights Film Festival Berlin), a podržava ga Savezno ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Ostavite komentar