cyber nasilje

Film prati četiri snažne žene koje se bore protiv mržnje na internetu, zahtijevaju odgovornost i izazivaju glavne online platforme YouTube i Facebook, državu, kao i same počinioce.

U nedostatku infrastrukture, profesionalnog kadra i dijaloga o tehnologiji u našoj zemlji, društveni problemi tehnologije kao što je online nasilje ostaju skriveni za širu društvenu javnost.

Sve češće svjedočimo virtualnom nasilju - uhođenju, seksualnom uznemiravanju, manipulaciju ličnim podacima, fotografijama, video zapisima putem društvenih mreža. Iako često prethodi fizičkom, virtualno nasilje je nekažnjivo u BiH. 

Anesa Marić, foto: zenskaposla.ba
Kada je izvesni ''šeik od Alipašinog'' postavio klip na YouTube-u koji prikazuje kako maltretira svoju djevojku, postalo je jasno da je nasilje odavno u cyber svijetu.
diskriminacija.ba; foto: https://ba.takebackthetech.net/mapit/main

Živimo u društvu koje strogo uređuje naše rodno izražavanje, međutim, nije toliko interesantno ni to što se dosta igrača/ica odlučuje igrati likove suprotnog spola, već su iznenađujuće reakcije koje takvo virtualno eksperimentiranje proizvodi.

Redakcija, www.libela.org