Sarajevo: Premijera serije Školokrečina

Serija o obrazovanju u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Školokrečina
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Premijera prve epizode igrano-dokumentarne serije "Školokrečina", scenariste Nenada Veličkovića i redateljice Ade Sokolović održat će se 23. decembra u sarajevskom BIS-u, u 19 sati.
 
Kako se navodi u pozivu, "Školokrečina" kroz duhovit pristup prikazuje pitanja sistemske indoktrinacije učenika i učenica kroz čitanke – sadržaji čitanki služe za formiranje stavova prema naciji, identitetu, historiji i stvarnosti. Serija prikazuje školske časove, a zasnovana je na tekstovima iz školskih čitanki, anketi i autorovim spekulacijama o reakcijama djece.
 
Temelji se na djelu Nenada Veličkovića, a u seriji igraju Admir Glamočak (nastavnik bosanskog jezika), Jasna Diklić (nastavnica srpskog jezika) i Slaven Knezović (nastavnik hrvatskog jezika). 
 
Nedavno predstavljeni rezultati PISA istraživanja smjestili su Bosnu i Hercegovinu na 62. mjesto od 79. zemalja svijeta – oko 50 posto učenika ne dostiže funkcionalnu pismenost u matematici, čitanju i prirodnim naukama. Šta se dogodilo obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ko je za to odgovoran i kako potaknuti reformu koja će omogućiti bazično obrazovane, osvještene i pismene mlade ljude – pitanja su koje serija "Školokrečina" želi otvoriti u javnosti, navodi se u pozivu.
 
Ulaz na događaj je besplatan, a više informacija možete pronaći na ovom linku.
Ostavite komentar