Sarajevo: Besplatan stomatolog za djecu s poteškoćama u razvoju

Na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu od 1. novembra djeci s poteškoćama u razvoju pružaju se besplatne oralnohirurške i stomatološke usluge.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Centar za pružanje stomatoloških usluga djeci s poteškoćama u razvoju počeo je s radom u Sarajevu, a za potrebe pružanja usluga u ovom centru, osigurani su adekvatan prostor, operaciona sala, stručni kadar i oprema.
 
U centru će raditi doktori sa Stomatološkog fakulteta i anesteziolozi s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a prema riječima osoblja Stomatološkog fakulteta, svako dijete koje im se obrati će dobiti potrebnu stomatološku uslugu, dok će se prijem vršiti putem naručivanja, pišu sarajevski mediji.
 
Na zvaničnoj web stranici fakulteta navedena je obavijest da se roditelji i staratelji djece s poteškoćama u razvoju mogu javiti na Stomatološki fakultet s klinikama, glavnoj sestri Stomatološkog fakulteta, radi dobivanja daljih uputstava. Obrasce za pružanje usluga moguće je preuzeti ovdje.
 
Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci smo pisali o tome da djeca i odrasle osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo ne mogu dobiti uslugu u klinici pri Stomatološkom fakultetu jer ta klinika više nema ugovor sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu o angažovanju anesteziologa.
 
Djeci i odraslim osobama sa Daunovim sindromom, autizmom, ili sličnim oblikom invaliditeta, je prilikom popravljanja ili liječenja zuba potrebna potpuna anestezija. Zbog toga je potrebno i da stomatološka stolica na kojoj bi se obavljali ovakvi zahvati bude opremljena svim potrebnim aparatima za anesteziju.
Ostavite komentar