Sarajevo će obilježiti Svjetski dan romskog jezika

Povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Sarajevu će biti organizovan kulturno-umjetnički program na kojem će učestvovati književni stvaraoci iz BiH, Makedonije i Srbije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Wikimedia
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno s Udruženjem žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle, organizuju manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, u sarajevskom Hotelu "Grand", 4. novembra.
 
Programu će prisustvovati brojni gosti, među kojima su književnici iz BiH, Makedonije i Srbije, koji će govoriti o značaju romskog jezika, a prisutni će moći pogledati i izložbu "Tišina" mladog romskog slikara i umjetnika Mensuda Selmana. 
 
Učešće u programu uzet će i članovi kulturno-umjetničkog društva "Mladi Romi" iz Viteza.
 
Zainteresovani za učešće u manifestaciji trebaju potvrditi svoje učešće, a više informacija o tome možete pronaći ovdje.
 
Svjetski dan romskog jezika prvi je put obilježen 5. novembra 2008. godine u Hrvatskoj. Godinu kasnije, u Zagrebu se na Međunarodnom simpoziju okupilo tridesetak lingvista, publicista i pisaca iz evropskih zemalja koji su dali podršku inicijativi, i pozvali sve zainteresovane da joj se pridruže i osiguraju trajnu brigu o romskom jeziku.
Ostavite komentar